Powered by Jasper Roberts - Blog




Smöriga kanelbullar

Print Friendly and PDF
N
i vet de DÄR konditorisnygga kanelbullarna? Såna som man köper på Caféer? Det kan man baka hemma faktiskt...och det är inte speciellt svårt.
 
Alex`s, min son, reaktion när han steg ut i köket förra söndag och skulle ta något att äta till frukost (ok till brunch kanske med tanke på att klockan var rena 12) och såg bullarna på bordet var obetaltbar.
"Har DU bakat kanelbullarna mamma?" sa han och lyfte på ena ögonbrynen. Det första jag tänkte på var att ungen (ha ha ha...han är 15 snart och 1,80 lång) drev med mig, jag har bakat och bakat och återbakat nu varje helg och även på vardagar.
"Shit ballt...ser ut som på konditori!".
Ungdomar brukar inte ösa på med komplimanger eller överflödiga ord så när han lastade på sin tallrik 4 gigantiska bullar och släpade sig ner i trapporna till sit rum förstod jag. Succén var ett faktum.
 
Hemligheten ligger i handleden, sättet du snurrar bullarna på, så som nystan, och storleken förstås. Lägg till grädde, massa smör och supermjölet Manitoba Cream och det blir ett succé.

Har du ett eget recept på kanelbullar byt bara ut mjölet och snurra bullarna som jag kommer att visa nedan annars kan du använda dig av det recept jag bakade på.
 

SMÖRIGA KANELBULLAR

Kanelbullenystan
En sats ger ca 19 rejäla bullar, XL size
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
 
Ingredienser deg:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl standard mjölk
  • 40 g jäst  för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör normalsaltat
  • 12-14 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som "har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd")
Ingredienser fyllning:
  • 1- 1,5 dl strösocker
  • 200 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel
Instruktioner:
  1. Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt blifingervarmt, ca 37º C.
  2. Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.
  3. Blanda med resterande vätska och häll i ca 12 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
  4. Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
  5. Under tiden sätt ugnen på 200 grader. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
  6. När degen har jäst färdigt dela den i två bitar.
  7. Kavla varje bit till en rektangen ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan som i bilden nedan.
  8. Klipp fingertjocka remsor ut med långsidan.
  9. Nu kommer vi till den trixiga delen. Snurrandet. Hoppas att ni förstår vad jag menar för det var ett helsike att både snurra och fota samtidigt. Hade verkligen behövt en tredje hjälpande hand. Se bilden och förklaring längre ner!
  10. Lägg bullarna gläst på en bakplåtspapperklätt plåt och låt dem jäsa under handduk ca, 30 minuter, till dubbel storlek.
  11. Grädda i 175º till 150º C i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Helst att du gräddar bullarna långsamt så dem hinner jäsa mer i ugnen och bli genomgräddade än att dem bara bränns på ytan. Tänk på att ju större bullar desto mer tid behöver dem i ugnen.Se bara hur mina bullar växer i ugnen, hade värmen på 150° C första halvan av tiden.
  12. Ta ut bullarna och pensla med smält smör och rulla i strösocker.
  13. Låt dem svalna under en handduk.
  14. Vill du inte ha strösöcker på kan du innan gräddningen, pensla på lättvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda sen som vanligt.

Personligen tycker jag mer om strösocker än pärlsocker på bullarna men det är en smaksak.
 
  1. Håll mellan tumme och pekfinder den ena änden på degremsan.
  2. Börja snurra remsan runt pek- och mellanfinger.
  3. När du kommer till sista varven lägg tummen på rullen (A) och rulla remsan över tummen och diagonalt (B), se bild nr 3.
  4. Den delen som du har snurrat över tummen (A) ska stoppas under bullen och  änden på remsan (B) stoppas under bullen på andra sidan, se bild nr 4.
Tada...
Betyg:SSSSS++

Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet!
Psss...glöm inte att köpa mjölk så du har till bullarna...
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

e

Postad den

åh va gott!

Svar: Mmmmm...;-)
Simona

Vendela

Postad den

Ser riktigt gott ut det där! :)

ɑ n n i k ɑ

Postad den

Super mumsigt :D

Anneli

Postad den

Duktiga du, ska göra ett tappert försök på detta själv :)

Svar: Tack snälla :)
Simona

Anonym

Postad den

Tips, det går bra att grädda bullarna först å sedan pensla dom med uppvispat ägg med några droppar vatten i. Men det måste isåfall göras direkt efter ugnen då bullarna svalnar fort å de måste vara minst 70 grader för att ägg skall stelna. Sedan snabbt på med pärlsocker. Jag tar 2-3 bullar i taget så inte ägget stelnar så mycket att pärlsockret inte fastnar. Jag gör även så på saffransbullar. :-)

Svar: Tack för tipset. Men det finns inget som smakar bättre än smör i min mening så att pensla med smör är min absolut favorit :-)
Simona

Therese

Postad den

Testade receptet i vintras, jag dog nästan så goda de blev! Nu blir det en favorit i repris… (bakar inte bullar så ofta…)

Svar: Vad roligt Therese. Jag älskar dem jätte mycket, det gör hela familjen faktiskt :*
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf