Powered by Jasper Roberts - Blog




Minisemlor

Print Friendly and PDF
Provbakade för en vecka sen. Minisar. Små godingar som man kan med gott samvete ta två ...eller kanske tre av. . Jag kan berätta en hemlis men det stannar mellan oss va`? Det är första gången jag gör minisemlor, semlor över huvudtaget, så jag säger bara: "Aldrig mer köpta!"
 
Vilken tur att jag frös in ett gäng på 12 stycken som jag kan ta fram idag. Ligger med feber och ont i hela kroppen men jag borde klara av att fylla sötnosarna med mandelmassa och grädde...

 

MINISEMLOR

Det blir ca 30-32 stycken
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser till bullar:
  • 100 gr smör
  • 1 dl socker 
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 10 dl mjöl
Fyllning:
  • 250gr mandelmassa
  • lite mjölk
  • inkråm från bullarna
Garnering
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl florsocker
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 200º C.
  2. Smält smör i en kastrull på spisen.
  3. Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º.
  4. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.
  5. Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.
  6. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek.
  8. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.
  11. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
  12. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.
  13. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. 
  14. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
  15. Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

Så himla goda. Min man tyckte det var synd att äta så söta minisar men han fick ner tre i alla fall.
Testade fylla några stycken men Nutella istället för mandelmassa. Blandade inkråmen från semlorna med Nutella ( 1 msk Nutella per minisemla ) och lite mjölk till lagom konsistens.
Visst goda men jag föredrar originalet. Vad tycker ni själva, nykomlingen eller originalet?
Tack för att ni tittade in!
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Marie Bergman

Postad den

Alltså nutellasemlan - mums!! =)

Svar: Ja en trevlig nykomling här hemma, god och bra alternativ för mandel allergiker 😊👍
Simona

Anna K

Postad den

Aalltså jag äter med ögonen och blir mät på dina bilder. Tar en semla också tack ;-)

Svar: Det får du Anna när som helst. Tack 😉
Simona

Vintageheart

Postad den

Ser smarriga ut! Ska testa att göra en vegansk variant på ditt recept! :)

Svar: Gör det och berätta gärna hur dem blir ;-)
Simona

Jenny R

Postad den

Det saknas mjöl i bulldegsreceptet :)

Svar: Förlåt. Det ska vara 10 dl mjöl. Tack för att du såg det Jenny :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf