Powered by Jasper Roberts - Blog




Bagels

Print Friendly and PDF
God morgon!
Har länge velat testa baka själv dessa godingar. Hur svårt kan det vara? Nja inte så svårt kanske men det tar lite tid.
Men åh så gott med varma färska bagels till frukost. Säger bara ...Ⓞ Ⓜ Ⓖ . Ingenting går upp mot hembakat.
 
♥ Bagels ♥
En sats ger 10-12 bagels
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg:SSSS+++
 
Ingredienser:
  • 5 dl fingervarmt vatten ( ca 37 grader )
  • 25 g färsk jäst ( blå eller röd )
  • 10-12 dl mjöl 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vitsirap eller honung
  • sesam-, vallmo-, solrosfrön 
Lös jästen i vatten. Tillsätt salt och sirap. Blanda i mjölet tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidigt för hand ca 10 minuter eller i köksassistent för 5 minuter. Jag låter nästan alltig assistenten göra detta.
Täck bunken och låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord, arbeta den smidigt och dela den i 10 till 12 bitar. Nu kan du göra på två olika sätt för att forma bitarna till bagels.
 
1. Forma varje bit till en bulle och tryck in tummen i mitten på bullen. Snurra bullen runt fingret för att göra hålet större. Eller...
2. Rull varje bit till ca 20 cm långa korvar och nyp ihop ändarna till en ring. Använd ev lite vatten för att ändarna ska hålla ihop.
Själv föredrar jag nr 1 som är roligare att snurra degen runt fingret och sliper tänka på ändar som kan gå isär ヽ(ヅ)ノ.
Lägg bagels på en plåt på bakplåtspapper och jär under en kökshanduk för 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Koka vatten i en djuk kastrull. Sänk 2-3 bagels i kastrullen och sänk värmen så vatten sjuder bara. Koka  bagels i ca 2 minuter, dem brukar flytta upp till ytan. Mina bagels sjönk aldrig till botten. Måste bero på att dem hade jäst så finnt och var luftiga. Vänd försiktig på andra sidan och låt dem sjuda ca 1 minut till. Ta upp dem med en hålslev på bakplåtspappret på plåtet. Pensla med äggvita eller lite vatten och strö över fröna.
Grädda dem i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter tills dem har fått fin färg.
Pssssst...jag kan berätta en hemlis men det stannar mellan oss ok? Jag gillar dem med smör, ost och apelsinmarmelad. 
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Eda

Postad den

Ojj va fluffig deg muums!!!!

Svar: Tack Eda 😜
Simona

Lovisa

Postad den

Åh så gott det ser ut!!

Svar: Dem är goda Lovisa 😊😋👍
Simona

Robex Lundgren

Postad den

mums

Robex Lundgren

Postad den

mums

Svar: Tack Robex 😊
Simona

envanligdag.blo.gg

Postad den

Nu bara måste jag prova att göra bagels

ida

Postad den

Nu bara måste jag prova att göra bagles

Svar: Lycka till Ida 👍😊
Simona

Mia S

Postad den

Tack för recept och för alla steg-för-steg bilder. Underlättar :). Älskar dina bilder

Svar: Tack snälla Mia S 🙏😊
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf