Powered by Jasper Roberts - Blog




Chocolate & coffee bundt cake

Print Friendly and PDF

Baka baka en liten gudomlig kaka :)
Vad finns det för bättre saker att göra än bara baka en "höstväder mitt i sommaren" typ av dagen?
Värsta tråkväder, spöregn, hemskt kallt och blåsigt. Men som optimisten i mig brukar säga...det finns en fördel med a l l t i n g. Tid för att baka. Så stanna inne i värmen och prova denna chokladkaka, kommer inte att ångra er.

Himmelsk chokladkaka, saftig och med en perfekt smak av både choklad och kaffe. Passar till både vuxna och barn. Har aldrig varit så förtjust i sockerkaka, har tyckt att den blir bara torr och trist. Men denna blir såååå saftig att man bara vill ha mer. Glaserar och garnerar man den då blir den hur lyxig som helst.

* * * Recipe in English at the bottom of the page!

In swedish:
 
♥ Chocolate & coffee bundt cake ♥
En kaka på 10-12 bitar
Svårighetsgrad: mycket lätt
Tid: 1 timme
Betyg:SSSSS+++++
 
Ingredienser chokladkaka:
  • 225 g ( 1 cup ) smör
  • 60 g ( 1/2 cup ) kakao
  • 1,1 dl ( 3/4 cup ) bryggd kafe
  • 400 g ( 2 cups ) socker
  • 2,4 dl ( 1 cup ) gräddfil
  • 1 msk, 15 ml vanilla
  • 2 stora ägg
  • 250 g ( 2 cups ) mjöl
  • 1 tsk, 5 ml bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
Sätt ugnen på 175 º.
Smörj och mjöla en form. Jag använde min brioche form för första gången. Kakan blev superbra trots att formen inte var hålat.
I en kastrul smält smöret och kakao på spisen. Blanda i kaffet och ta bort från värmen.
Blanga i socker, gräddfil, vanilj och ägg i den varma chokladsmeten.
I en annan skål blanda mjöl, bikarbonat och salt.
Blanda i chokladsmeten, blanda väl.
Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40 minuter, tills ytan känns torr och kakan släpper formens kanter.
Lät den kallna i formen för ca 20 minuter.
 
Ingredienser chokladglasyr:
  • 114 g ( 4 oz ) mörk eller ljuschoklad
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • ev frukt eller bär till garnering
Värm grädde och smör på spisen tills smöret har smält. Blanda i chokladen i bitar och rör om tills all choklad har smält och du får en len sås.
 
Låt såsen kallna lite ifall den är för tun. Vänd kakan över till en serveringsfat.
Häll över den något avsvalnad chokladsåsen. Garnera ev med frukt eller bär.
Förvara kakan täckt på ett svalt ställe så håller den sig saftig minst 4 dagar. 
 
In English:
 
♥ Chocolate & coffee bundt cake ♥
Serves 10-12 slices
Difficulty: easy
Time: 1 hour
Reviews: SSSSS++++
 
Ingredients chocolate bundt cake:
  • 225 g ( 1 cup ) butter
  • 60 g ( 1/2 cup ) cacao
  • 1,1 dl ( 3/4 cup ) brewed coffe
  • 400 g ( 2 cups ) granulated sugar
  • 2,4 dl ( 1 cup ) sour cream
  • 1 msk, 15 ml vanilla
  • 2 big eggs
  • 250 g ( 2 cups ) white flour
  • 1 tsk, 5 ml baking soda
  • 1/4 tsp salt
Preheat owen to 175º C.
Prepare a baking pan or mold, greaste and sprinkle flour on it.
In a saucepan melt butter and cocoa on the stove. Stir in the coffee and remove from heat.
Stir sugar, sour cream, vanilla and eggs in the warm chocolate mixture.
In another bowl mix flour, baking soda and salt. Stir in chocolate mixture and mix well.
Pour chocolate batter in the prepared baking pan and bake in the lower part of the owen för about 40 minutes. 
When it's baked it should spring back when you touch the surface of the cake and be shrinking away from the sides slightly. If you aren’t sure inset a wooden skewer and it should come out clean. Leave to cool on a wire wrack for at least 20 minutes.
 
While the cake cools prepare the chocolate glaze.


Ingredients chocolate glaze:
  • 114 g ( 4 oz ) dark or milk chocolate ( I prefere milk or white chocolate )
  • 50 g butter
  • 0,5 dl cream
  • any fruit or berries for garnish
 Heat the cream and butter on the stove until the butter has melted . Mix in the chocolate into pieces and stir until all chocolate has melted and you get a smooth sauce, glaze. 
Let the glaze cool little if it´s too tun . Turn the cake over to a serving plate.
Poor the glaze on the top, you might have to tease the glaze over the edge a little bit just to get the drip effect. Use a spoon to do that. Finnish by garnish the cake with any fruit or berries if you desire. 
Keep cake covered in a cool place so it remains juicy for at least 4-5 days.
 
Enjoy!
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

TamiS

Postad den

Det ser sååå gott ut. Detta måste jag prova.
Mvh TamiS

Granntanten

Postad den

Det ser urgott ut och jag råkar har flera liter blåbär hemma som måste göras något med. Ops. :D

Men jag undrar över glasyren - hur jag än tittar så ser det lila ut på bilderna. Har du blandat blåbär i chokladsåsen? Eller är det skärmen som retas med mig?

Svar: Hej, chokladen är lila. Köpte färgat chokladlinser på The English shop i Stockholm för jag ville matcha med blåbär ;-) det är vanilj och vitchoklad smak på den. ta den choklad du gillar bara
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf