Powered by Jasper Roberts - Blog




För du har tagit studenten...Student tårta till min prinsessa

Print Friendly and PDF
Förväntan över det som ligger framför blandas med vemod över allt det vi måste skiljas ifrån.
En mycket laddad dag. Igår. Min lilla flicka har tagit studenten. Massor av glädjetårar, tårar över lag. Hur jag upplevde dagen, mina blandade känslor och allt annat blir en annan historia, ett annat blogginlägg.
Självklart skulle jag baka min dotters studenttårta. "Enkelt, elegant och smaker jag gillar, mami" hade min dotter sagt. Det blev inte en utan två tårtor.
 
♥ One bowl chocolate cake with passionfruit mousse and vanilla cream ♥
En rund tårta i 3 lager, ca 22 cm
Tid: 1,5 timme + tid för att göra dekorationer
Svårtighetsgrad: svårt ( omman är ovan att täcka samt dekorera i sockerpasta)
Betyg: SSSSS++++
 
Ingredienser One bowl chocolate cake:
Har gjort dubbelsats av detta recept, blev 2 runda tårtor på 3 lager var, ca 22 cm.
  • 4,75 dl mjöl
  • 4,75 dl socker sugar
  • 1,75 dl mörk kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsp salt
  • 2 stora ägg
  • 2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vanilla
  • 2,4 dl kokt vatten
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
 
Ingredienser Passionsfrukt mousse:
  • 2 dl koncentrerat passionsfrukt juice
  • 5 gelatinblad eller 10 tsk pulver
  • 300 g Philadelphia ost
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm juicen i en panna och blanda i gelatinet som du har micrat och smält innan. Låt det svalna.
Vispa grädden hårt. Vispa separat osten med florsocker. Vänd i ostmassan juicen och gelatinet. Sist vänder du i grädden tills allt är blandat.
Låt den kallna men det ska inte stelna helt innan du fyller tårta.
 
Ingredienser glasskräm:
  • 5- 6 msk marsán pulver
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
Blanda alla ingredienser och vispa lätt tillen slät kräm. Om krämen är för tjock blanda i mer grädde eller mjölk.
Om krämen är för lös blanda i lite mer pulver.
 
Fyll tårtorna med en lager passionsfrukt mousse och ett lager glasskräm. Låt tårtorna helst safta till sig och moussen att stabilisera sig ett par timmar eller över natten.
Den ena tårtan är spacklad med imbc ( italian meringue butter cream ) och täckt samt dekorerat med sockerpasta. Det blev en fin, enkel Studentmösa.
Den andra tårtan är täckt med bränt italiensk maräng och dekorerat med färska passionfrukt klyftor och färsk citrunmeliss eller myntablad.
 
Ingredienser Italiensk maräng:
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 0,5 tsk tartar, ättika eller citronsaft (används för att äggvitorna inte blir övervispade)
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker 
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker och tartar (ättika eller citron) till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning. 
Vispa sen marängen ca 5 minuter tills den har kallnat, är blank, styv och luftig. Dekorera tårtan efter tycke och brännav med en brullébrännare.
Det blev några cupcakes också när jag ändå var i farten och hade gjort marängsmörkrämen. Smaksatte den med bubbelgum essens. Cupcakes gjorde jag på One bowl vanilla.
Grattis mitt hjärta!
Tack för att ni tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte om receptet.


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

yasmine mamma till dennis och angelina

Postad den

såg gott ut

Minna

Postad den

Åh vilken fin blogg! Jag gillar bilderna. Jag och min syster har en blogg om mat. Den heter http://theartofcooking.blogg.se/ , titta gärna in på den om du vill! Ha det bra, keep up the good work!

Svar: Tack snälla för dina fina ord.Jag kollar gärna in bloggen :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf