Powered by Jasper Roberts - Blog




Tårta till mina föräldrars guldbröllop

Print Friendly and PDF
 
Två våningstårta till guldbröllop, bröllopstårta
H
ade äran att vara med när mina föräldrar firade sitt guldbröllop. 50 år tillsammans ♥.
Bakade en överraskningstårta till dem och jag lovar att de blev överraskade. Allt förberedd i minsta detaljen redan innan jag satte mig på planet på väg dit. 
  

TÅRTA TILL GULDBRÖLLOP

 Receptet räcker till minst 30 personer.
Tid: det tog sin lilla tid att göra både dekorationer och baka tårtbottnarna
Svårighetsgrad: medelsvårt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser vaniljbottnar:
En sats ger 2 bottnar á ca 17 cm ( till denna tårta gjorde jag 2,5 satser för att få extra höga bottnar )
En stor och en liten botten färgade jag Dr.Oetker hushållsfär, svart, några droppar. En stor och en liten botten lämnade jag vita.
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
  •  2 cups eller 250 gr mjöl
  • 1 cup eller 200 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 4 stora äggvitor eller 120 gr
  • 2/3 cup eller 161 gr mjölk
  • 5 1/2 msk eller 78 gr smör
  • 2 tsk eller 10 ml vanilla extract eller pasta
  • ev hushållsfärg
Instruktioner vaniljbottnar:
  1. Sätt ugnen på 175 º. Olja och mjöla bakformarna samt lägg bakplåtspapper på botten. Det blir lättare att ta ut bottnarna sen och det blir en fin kant på.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i äggvitorna, mjölken, rumsvarmt smör och vanilj. Blanda väl på medelhastighet (elvisp). Vispa på höghastighet i 2 minuter. Om du vill färga bottnarna gör du det nu, använd hushållsfärg eller ätbar gelefärg. 
  3. Häll i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 25-35 minuter, beroende på ugn.
  4. Detta recept är inte alls känsligt för värme, du kan öppna ugnsluckan hur många gånger du vill under gräddningstiden utan att vara rädd för att bottnarna sjunker. Det gillar jag.
  5. Gör tandpetartestet innan du tar ut formarna. Låt dem kallna lite under en handduk, ta ut och lägg på galler. Låt dem kallna helt under handduk. 
Ingredienser chokladbottnar:
En sats ger 3 bottnar á 18 cm eller 2 bottnar á 23 cm ( gjorde en sats till denna tårta )
Blev en botten på 28 cm  och en på 16 cm
Tid: ca 40 minuter
Svårighetsgrad: mycket lätt
  • 2 cup eller 4,5 dl strösocker
  • 1 3/4  cup eller 4 dl mjöl
  • 3/4 cup eller 1,7 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1/2 cup  eller 1,1 dl olja, neutral smak
  • 1 cup eller 1,7 dl mjölk
  • 2 tsk vanilj
  • 1 cup eller 1,7 dl kokt vatten
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och olja samt mjöla dina formar. Jag använder engångsformar som vanligt. Sätter bakplåtspapper i botten på formarna också. Alla gånger, utan undantag. Då får jag inga problem när jag ska ta ut bottnarna och dem är hela och raka.
  2. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Häll över äggen, mjölken, oljan och vanilj. Vispa smeten i ca 2 minuter. Häll i sist kokt vatten och vispa till en jämn och nu mycket flyttande smet.
  3. Dela smeten i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30-35 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut bottnarna. Låt dem kallna ca 15 minuter i formarna och sen på galler under en handduk.
  4. Bottnarna blev höga och fina, detta recept är inte alls känsligt vid gräddning, öppnade ungsluckan flera gången och bottnarna sjönk aldrig ihop.
  5. När jag varvade choklad botten, med den ljusgråa och sist den ljusa vaniljbotten fick min tårta en lätt ombreton. Tyvärr har jag ingen bild på insidan av tårtan även om den var väldigt tjusig.
  6. Tvåvåningstårta i en 28 cm och en 16 cm, båda i 3 lager. Bottnarna är sen fyllda med Passionfruktmousse och mascarpone kräm. 
Ingredienser passionmousse  och mascarponekräm:
  • 3 förpackningar Passion mousse från Ekströms
  • 2/3 delar av mängden mjölk som det står på förpackningen
  • 300 g mascarpone ost
Instruktion:
  1. Vispa mjölken i moussepulvret till den blir len och sen mascarponeosten, en msk i taget. Vispa lite mellan.
  2. Tårtan är spacklad och spritsat samt dekorerat med lenaste italiensk marängsmörkrämen (4 satser) färgat med Progel cream och sprayat med Dr.Oetker guldspray. Rosen och hjärtat är i FunCakes sockerpasta med marshmallowsmak.

Älskar er mina fina ♥
Är så stolt över att vara er dotter.
Tack för att ni tittade in!
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf