Powered by Jasper Roberts - Blog




Saftig rabarberkaka

Print Friendly and PDF
Saftig rabarberkaka
S
aftig, mjuk och himmelskt god fruktkaka som är enkel att göra. Det är rabarber säsong just nu så det fick bli en rabarberkaka. Sen var jag faktiskt sugen på att göra kakan lite snygare. Tanken är att kakan ska se ut som en ros när den är färdigt gräddad. Nja...ros blev det inte, får jobba på utseendet men den blev fin och framför allt kanon god.
Nu fick jag även använda min vackra form som folkkära artisten Pernilla Whallgrens har varit med och tagit fram tillsammans med Sagaform, alltså den senaste kolektion Piccadilly
Saftig rabarberkaka 1

Saftig rabarberkaka 2



SAFTIG RABARBERKAKA

En sats ger ca 10-12 bitar
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt

Betyg:SSSSS++

Ingredienser fyllning: 

  • 3–4 rabarberstjälkar beroende på tjocklek och längd
    Byt ut rabarber mot plommon, äpple, päron, aprikos eller persika om du föredrar det. Om du väljer bär uteslut kardemumman.
  • ca 1,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk Maizena majsstärkelse

Ingredienser smet:

  • 3 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 75 g normalt saltat smör, smält
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º. Klä en form med bakplåtspapper.
  2. Skala och skär rabarberstängerna i långa remsor. Använd potatisskalaren.Värm dem i mikron i någon minut så att de blir varma. Då mjuknar dem snabbare i ugnen och även suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
  3. Häll kardemumma, florsocker och potatismjöl över rabarberremsorna i skål och blanda väl. Låt dem vila tills du förbereder smeten.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. 
  5. Häll smeten i en form, ca 22 x 31 cm fyrkantig eller en ca 23-25 cm rund. Lägg rabarberremsorna som en snurra, börja i mitten och snurra, snurra utåt som i bilden, tätt ihop och lätt intryckta i smeten.
  6. Jag gjorde även några engångsportioner i minipajformar. Super gulliga och snygga att servera i om man har gäster. Dessa hann jag aldrig fota.
  7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min (känn med en tandpetare när kakan är klar). 
  8. Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering.

Vill du lyxa gärna till det servera kakan med glass eller vaniljsås till. Själv föredrar jag den med bara florsocker på. Då känner man den smöriga, vaniljdoftande och lite sötsura smaken som bäst. Super kul att baka den, så lätt att få till mönstret. Det blir en riktigt "drar till sig all uppmärksamhet på missagsbordet" kaka.
Saftig rabarberkaka 3
Saftig rabarberkaka 4Saftig rabarberkaka 6Tack för att ni tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte om receptet. 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Ellen

Postad den

Vad gott det ser ut! Måste man klä formen med bakplåtspapper eller lossnar det ändå?

Svar: Tack Ellen. Jag klädde inte de små formarna med bakplåtspapper utan smörade och mjölade dem bara. Den stora däremot klädde jag eftersom den skulle till jobbet och skulle lyta ut den helt och ta med utan formen som var i porslin.
Simona

diningandcokking

Postad den

Jättefin rabarberkaka =) Här hemma har det bakats New York cheesecake, titta gärna in på min blogg www.diningandcooking.blogg.se för att se hur det blev =)

Svar: Tack snälla. Jättefin cheesecake. Jag gör den utan botten, bara den krämiga delen ;-)
Simona

ajlimullersandvik.blogg.se

Postad den

Så himla himla vacker den blev då :D :D

Svar: Tack snälla Julia . Kram 😊
Simona

Hanna Karlsson

Postad den

Så god och vacker kakan ser ut!

Svar: Hanna den är super god. Tack 😊
Simona

Pia

Postad den

Den ser helt magisk ut! Måste provas! :D

Svar: 👍🏻👍🏻
Simona

Terese Wallgren

Postad den

Den ser helt fantastisk ut!

Livet i USA

Postad den

Vattnas i munnen. Jag älskar rabarber men det är så himla svårt att hitta här i Texas. Ska prova med bär istället!

Svar: Kommer att bli lika god 😊
Simona

Anonym

Postad den

Vilka vackra bilder! :-)

Svar: Tack tack 😊
Simona

Mamma mindy

Postad den

Så fint & så gott :)

Robex Lundgren

Postad den

mums

Veronic

Postad den

Åh vad gott det där ser ut alltså! :)

Marie

Postad den

Vilken fin kaka, och vad god den ser ut att vara =)

Svar: Tack 😊🙏🏻
Simona

Cassandra Haraldsson

Postad den

Men åh, det där ser supergott ut! :)

Svar: 🙏🏻😊😘
Simona

Jasmine

Postad den

Det ser väldigt gott ut. Dina bilder inspirerar!
Kram

Svar: Tack snälla för dina fina ord 😊
Simona

Kaura

Postad den

Det ser så gott ut! :p

Svar: Tack snälla, den är super god faktiskt. :)
Simona

Alexandra

Postad den

Den ser jättegod ut och rabarber ju så gott!

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf