Saftig rabarberkaka
Nu fick jag även använda min vackra form som folkkära artisten Pernilla Whallgrens har varit med och tagit fram tillsammans med Sagaform, alltså den senaste kolektion Piccadilly.
SAFTIG RABARBERKAKA
En sats ger ca 10-12 bitar
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS++
Ingredienser fyllning:
- 3–4 rabarberstjälkar beroende på tjocklek och längd
Byt ut rabarber mot plommon, äpple, päron, aprikos eller persika om du föredrar det. Om du väljer bär uteslut kardemumman. - ca 1,5 tsk malen kardemumma
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk Maizena majsstärkelse
Ingredienser smet:
- 3 stora ägg
- 2 dl strösocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 75 g normalt saltat smör, smält
- 1,5 dl mjölk
- 4,5 dl vetemjöl
- Sätt ugnen på 175º. Klä en form med bakplåtspapper.
- Skala och skär rabarberstängerna i långa remsor. Använd potatisskalaren.Värm dem i mikron i någon minut så att de blir varma. Då mjuknar dem snabbare i ugnen och även suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
- Häll kardemumma, florsocker och potatismjöl över rabarberremsorna i skål och blanda väl. Låt dem vila tills du förbereder smeten.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en form, ca 22 x 31 cm fyrkantig eller en ca 23-25 cm rund. Lägg rabarberremsorna som en snurra, börja i mitten och snurra, snurra utåt som i bilden, tätt ihop och lätt intryckta i smeten.
- Jag gjorde även några engångsportioner i minipajformar. Super gulliga och snygga att servera i om man har gäster. Dessa hann jag aldrig fota.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min (känn med en tandpetare när kakan är klar).
- Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering.
Postad den
Vad gott det ser ut! Måste man klä formen med bakplåtspapper eller lossnar det ändå?