Powered by Jasper Roberts - Blog




Upp och ner kaka med karamelliserade bananer

Print Friendly and PDF
Upp och ner kaka med karamelliserade bananer
H
ar altid varit fascinerad av dessa kakor som barn. Tänk vad häftigt att se en kaka som vänds upp och ner. Mamma kunde skoja med oss barn och låtsades tappa ner kakan. Alltså hur häftigt som helst. Sen att det alltid var en överraskning vad som dolde sig på botten var ett plus. Barn har livlig fantasi och jag var inget undantag. Ni skulle bara veta vad jag och min store bror kunde hitta på. Jag kan säga så här, kakan kan varieras till oendlighet. Upp och ner kaka med äpple, sura körsbär och plommon blev det för det mesta. Ja mamma bakade då och då och denna kaka som man kunde röra ihop med en träslev på 5 minuter och grädda sen på under en halv timme var populärt. 
 
Saftig sockerkaka toppad med karamelliserade bananer. Ät den som den är eller piffa upp den med en klick grädde. En favorit hemma är ljummen med vaniljglass till. 
 

UPP OCH NER KAKA MED KARAMELISERADE BANANER

En sats ger en rund kaka, ca 10-12 bittar
Tid: 50 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser karamelliserade bananer:
  • 4 msk strösocker
  • några droppar vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 3-4 bananer skalade och delade i två på längden. 
Ingredienser kaksmet:
  • 2 ägg
  • 1/3 tsk salt
  • 100 g strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 msk mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 9 msk olja
  • 9 msk mjölk
Instruktioner:
  1. Bränn sockret i en kastrull på spisen.
  2. Ta bort från spisen och häll försiktigt grädden över. Rör i tills det blir en jämn karamellsås.
  3. Lägg i bananhalvorna och vänd dem i sås på båda sidorna.
  4. Häll bananer och karamellsås i en preparerat form, smörd och mjölat. Ställ åt sidan tills du förbereder smeten.
  5. Sätt ugnen på 175º C.
  6. Vispa ägg och socker.
  7. Tiisätt mjölk och olja under fortsatt vispning.
  8. Vänd sist i smeten mjölet blandat med bakpulver och salt.
  9. Häll smeten över bananerna och grädda i mitten av ugnen tills kakan känns färdigt. Min tog ca 20 minuter.
  10. Låt kakan svalna i formen för ca 15 minuter.
  11. Vänd kakan upp och ner på ett serveringsfat.

Kakan är som godast ljumen med en klick glass, om ni frågar mig eller resten i min familj. Men det är absolut inget fel på denna serverat med en klick grädde eller kall precis som den är.
Jag gjorde dubbelsats och tog med mig en till jobbet. Jag gjorde några glada den dagen kan jag säga. 
 
Upp och ner kaka med karamelliserade bananerUpp och ner kaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Erika Ynghagen

Postad den

Hej! Vi har startat ett företag som säljer matprodukter via nätet - många av våra produkter är unika på den svenska marknaden. Bl.a. säljer vi molekylära pärlor som förhöjer både smak och utseende på varje måltid! Gå gärna in på vår sida, www.gastronauts.se , och titta runt.

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf