Powered by Jasper Roberts - Blog




Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär

Print Friendly and PDF
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär
D
et är officiellt sommar hörni. Tjuhu…Vi har haft över 20 grader i Stockholm i flera dagar och alla växter har exploderat, det är grönt och blommigt precis överallt. Fåglarna kvittrar som aldrig förr och man kan se ett eller annat rådjur  ge sig ut i bostadsområdet för att leta mat. Till helgen kommer det bli över 26 grader. Alltså mer än 26 grader. För att inte bli bortskämda kommer nästa vecka bjuda på HELA 13 grader plus. Det tackar vi för. Plus grader alltså. Trist att det blir så mycket kallare till Midsommar men det är det som är svensk sommar. Sen gäller det att inte ha för stora förhoppningar på vädret till Midsommar så får man istället bli trevligt överraskad ifall vädergudarna skulle få fel och solen tittade fram och log ner mot oss.

Men här ska vi prata tårta och vi låter vädret vara, inte så att vi kan påverka det direkt. Om vi inte väljer flytta någon annanstans eller göra något mindre drastiskt och bara åka bort på semester. Ok vädret kan man alltid prata om även när man inte har någonting att säga men det är faktiskt så att jag har någonting att säga. Jag vill berätta om den mest underbara tårtan med choklad och vanilj täckt i len honungsmaräng. Alla honungsälskare dröm. Det enda tips jag har när det kommer till denna skapelse är att du satsar på kvalitetshonung. Kvalitet framför kvantitet. Ska du lägga tid på att baka då ska det vara något gott och smaka riktigt bra. Annars är det lika bra att lägga ner och köpa på café.

Jag kan tänka mig att tårtan blir perfekt till Midsommarfirandet, med körsbär eller  jordgubbar på. För den som inte gillar eller vill ha grädde. Vem försöker jag lura? Tårtan blir perfekt när som du blir sugen på en bit "sockerchock". 

Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 1
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 2
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 3
 

DRÖMTÅRTA MED BRÄNT HONUNGSMARÄNG OCH KÖRSBÄR 

Till denna tårta har jag använd en halv sats chokladbottnat men baka hel sats och frys in två stycken. Går alldeles utmärkt och smakar gudomligt och saftigt.
Det blir en tårta i två lager, 16 cm, ca 10 bitar
Tid: ca 1,5 timmar
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS++
 
Ingredienser chokladbottnar (hel sats):
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1 3/4 dl kakao av bra kvalité
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsp salt
  • 2 stora ägg
  • 2 1/2 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 1 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vaniljpasta
  • 2 1/2 dl kokt vatten
Ingredienser vaniljkräm:
  • 3 dl strösocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör rumstempererat
Ingredienser honungsmaräng:
  • 2/3 dl äggvita eller 2 äggvitor
  • 1 1/2 dl honung av bra kvalité
Dekorering:
  • färska körsbär eller annan frukt eller bär
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
  3. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
  4. Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
  5. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
  6. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler. 
  7. Blanda mjöl, socker och mjölk i en kastrull och värm upp på spisen under konstant omrörning. När det kokar upp, sänk värmen och fortsätt sjuda i 3-4 minuter till. Vispa kontinuerligt så det inte klumpar sig eller bränns på botten.
  8. Häll i en skål och låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet.
  9. Vispa smöret luftigt och sen tillsätt kylskåpskall mjölkkräm, 1-2 matskedar åt gången. Vispa jämnt mellan. 
  10. Vispa äggvitorna till hård skum och heta upp honungen till 110º C på spisen i en liten kastrull.
  11. Tillsätt honung i marängen under fortsatt vispning i ett tunt stråle.
  12. Fortsätt sen att vispa marängen tills den har svalnat och har tjocknat.
  13. på ett serveringsfat eller tårtfat varva kräm med chokladbottnar och avsluta med kräm. Kan lägga urkärnade körsbär i mitten ovanpå ett lager med kräm.
  14. Klä och dekorera tårtan med marängen och bränn med en köksbrännare. Toppa med körsbär och ev myntablad.

Underbar tårta. Så enkelt att dekorera och ser ut som en dröm. Om du gillar honung är denna tårta helt rätt för dig. Annars kan man alltid byta honungsmarängen mot vanlig italiensk maräng.
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 5
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 6
Choklad drömtårta med honungsmaräng och körsbär 7
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Isa Bylund

Postad den

Du är så fantastiskt duktig, vilken blogg! Vi har gjort ett inlägg på startsidan med tips på midsommartårtor, använde ett recept från dig! Hoppas det känns okej! artikeln kommer i veckan :) / Isa, praktikant på blogg.se

Svar: Hej, tack så mycket 😊 det går alldeles utmärkt. Ska hålla utkik så jag kan länka till artikeln sen . Kram Simona
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf