Powered by Jasper Roberts - Blog




Vaniljpaj med färska hallon

Print Friendly and PDF
 
F
år inte nog av pajer. Vanilj är min favorit och denna är så himla lätt att göra. Det går att smaksätta i princip med allt. Kanske inte riktigt allt men det går att variera smaken väldigt mycket. Choklad, frukt och bär eller hackade nötter. Nu är vi nästan i oktober och vädret är inte det bästa. Grått och trist. Bara man tittar på denna paj så blir man glad, sommarglad. Att sommaren går så fort...kommer aldrig någonsin vänja mig vid det. Har ingenting emot mörkret, tycker det är mysigt sitta i soffan med en kopp te och favoritserien, så länge jag inte behöver fotografera. För fotografera i mörkret är inte min grej, jag älskar dagsljus och bilder som inte kräver redigering. Men jag ska sluta beklaga mig för ni kan inte ändra vädret eller årstiderna. Vi får helt enkelt göra det bästa av varje årstid.

VANILJPAJ MED FÄRSKA HALLON

En sats ger en paj ca 20 cm, ca 10-12 bitar
Tid: ca 45 minuter effektiv tid + tid i kylen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser kexbottnar:
  • 300 g digestive kex fin krossade
  • 100 gr smält smör
  • 1/2 msk rom eller whiskey
  • 1-2 msk strösocker
Ingredienser kräm:
  • 5 dl mjölk + grädde ( tar alltid hälften var men det går bra med bara mjölk)
  • 75 g smör 
  • ev 1 tsk skal av en citron eller vaniljextrakt 
  • 3/4 dl dl strösocker
  • 1 dl färska hallon
  • ca 25-35 g vetemjöl (för att krämen ska få rätt konsistens) 
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º C.
  2. Blanda väl alla ingredienaser till bottnar tills du får en smulig deg.
  3. Tryck smuldegen i botten på en form med löstagbara kanter/botten. Har själv använt en pajform. 
    Tryck med baksidan av en matsked eller med botten på ett glas eller burk. Tryck även upp mot kanterna.
  4. Grädda i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  5. Ta ut och låt den kallna helt. 
  6. I en kastrull blanda mjölk, socker och smör. Värm upp och koka till både smör och socker har smält.
  7. Häll i ev citronskal eller vaniljsocker.
  8. När mjölken börjar koka vispa snabbt i mjölet och fortsätt koka under ett par minuter. Låt krämen svalna.
  9. Häll krämen i pajskalen och ställ kallt för 2-3 timmar.
  10. Dekorera med färska hallon eller andra bär och florsocker innan servering.

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Tess

Postad den

Det där ser alldeles underbart gott ut! :D

Svar: Tack snälla. Den är super god och så enkel att göra 😊
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf