Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin
I samarbete med Hippie de Luxe
kan man bli kär i en bakform så är denna form från Nordic Ware min lilla älskling. Hur vacker är inte den? Jag blir så glad av bara se på formen. Ni kanske tror jag är knäpp men jag lovar, formen, höjden, de raka linjerna och vilken perfekt kaka den ger, vad finns det att inte älska?
Så visst skulle det vara kul att vinna en? Här har jag bakat en mjuk saftig chokladkaka smaksatt men glögg och gräddglasyr.
För att vara med i tävlingen om formen från Nordic Ware som en lycklig vinnare kommer att kamma hem på kvällen den 3:e Advent behöver du endast svara på en fråga i kommentarsfältet och tryck gärna på lilla hjärtat också.
"Vad heter denna form?"
CHOKLADKAKA MED GLÖGG OCH GRÄDDGLASYR
En sats ger en kaka, ca 16 bitar
Tid:ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Tid:ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betygg: SSSSS+++
Ingredienser smet:
- 220 g rumstempererat smör
- 2 1/2 dl brunt socker
- 3 ägg
- 1 tsk vanilj
- 3 3/4 dl vetemjöl
- 1 3/4 dk kakaopulver, siktat
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 3/4 tsk bikarbonat
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1/2 tsk salt (utesluts om smöret är saltat)
- 1/2 tsk malen kryddnejlika
- 1/4 tesked riven apelsinskal (kan uteslutas)
- 1 3/4 dl + 1 msk gräddfil
- 1 1/2 dl glögg
- 2 dl hackad mörk choklad (ca 100 g)
Ingredienser gräddglasyr:
- 2 dl florsocker
- 4-5 msk vispgrädde +...
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en form på 2,5 l. Ställ åt sidan.
- I en stor skål, vispa smör med brunt socker och vanilj tills det blir fluffigt fluffigt, slå i ägg, ett åt gången.
- I en separat skål, blanda ihop mjöl, kakaopulver, bakpulver, kanel, ingefära, salt, kryddnejlika och ev apelsinskal.
- Blanda gräddfil med glögg.
- Rör mjölblandningen och vätskan i smörblandning, alternativt, i 3 omgångar.
- Vänd i choklad och häll smeten i den förbereda formen. Skrapa in i mjölad smurt 10-kopps Bundt-pan.
- Baka för ca 1 timme. Gör tandpetartestet.
- Låt kakan svalna i panna i 10 minuter. Vänd kakan uppochner på galler på bakplåtspapper. Låt svalna helt.
- Blanda florsocker och vispgrädde till glasyren. Tillsätt ev mer grädde tills glasyren blir lagon trögflyttande.
- Ringla glasyren över kakan och garnera ev med bär och grönt.
Håll i plastfolie och förvara i upp till 2 dagar eller frys i lufttät behållare i upp till 2 veckor. Kakan är saftig, mjuk och full med choklad och glögg aromer. Vill du inte ha med glögg byt ut mot kaffe, apelsinsaft eller annat gott du gillar. Tog med mig till jobbet en halv, typ, och mina kollegor var så tacksamma att få smaka. Testa du också och framför allt var med i tävlingen. Formen är to die for tycker inte ni det?
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram
Kommentarer
David
Formen heter Kugelhopf Bundt! Såååå himla fin verkligen 😍 och wow vad gott det lät med din kaka!! Hade varit så kul att vinna och kunna testa att göra en likadan! 😄
Svar:
Simona Muntean
Jasmine
Åh, ett så vackert resultat! Tack för att du bjuder på så många inspirerande bilder.
Önskar dig en trevlig julhelg med allt som hör julen till!
Kram
Svar:
Simona Muntean
Postad den
Den är verkligen vacker Kugelhopf Bundt formen. Och kakan ser riktigt god ut. Jag provar den i en vanlig form för jag har ingen Kugelhopf.