Powered by Jasper Roberts - Blog




Mini äppelpajer med saltkaramell

Print Friendly and PDF
Mini äppelpajer med saltkaramell
T
änk dig små söta minipajer som du äter direkt från serveringsfatet. Istället för att servera en paj till 10 personer varför inte servera 10 portionspajer? Eller fler? Passar perfekt till dessertbuffén. Som plockmat fast dessert. Visst tar det lite tid att göra men dem kommer att göra succé på festen, garanterat. Här har jag fyllt de små rackarna med äpple och saltkaramell men sylt eller en färskost och citronfyllning i blir säkert mycket gott. Jag kan tänka mig att fårost gör minipajerna till det perfekta tilltugget på minglet eller i början av middagen.
 
Jag bjöd mina kollegor på jobbet på dessa mini pajer bland annat. Var bara tvungen att ta med mig lite fika, eller mycket fika, efter alla gratulationer jag fick på både min FB sida och på Instagram efter jag vann årets Bästa Bak- och Dessertblogg priset. 
Mini äppelpajer med saltkaramell 1
Mini äppelpajer med saltkaramell 2

MINIPAJER MED ÄPPEL OCH SALTKARAMELL 

En sats ger ca 20- 26 minipajer beroende på storlek
Tid: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: medel svårt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser pajdeg:
  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 tesked salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 225 g kallt osaltat smör, skuren i kuber
  • 1 dl kall grädfil eller creme fraiché
Ingredienser äppel och karamelfyllning:
  • 3 dl små tärningar (skalade) Granny Smith äpplen 
  • 2 tsk färsk citronsaft
  • 1/2 tesked kanel
  • 2/3 - 1 dl strösocker
  • 2 tsk vetemjöl
  • 8 st mjuka karameller, grovhackade
  • flingsalt
Topping:
  • Äggtvätt (1 ägg lätt visst med 1 msk vatten)
  • Strösocker (tillval)
Instruktioner:
  1. Vispa mjöl, salt och bakpulver i en stor skål.
  2. Tillsätt det kubade smöret i skålen och använd fingrarna för att arbeta smöret i mjölet tills blandningen är konsistensen av våt sand.
  3. Rör i gräddfilen (degen blir kladdig) och lägg sedan degen på en väl mjölad arbetsyta.
  4. Knåda degen ett par gånger tills den kommer ihop, tillsätt mer mjöl, 1 tesked åt gången om degen är för klibbig att hantera. Kavla degen till en rektangel och vik den i tredjedelar som om du viker ett brevpapper.
  5. Rotera degen 90º och rulla ut den igen till en rektangel. Vik degen igen i tredjedelar, plasta in den ordentligt i plastfolie och kyl den i minst 30 minuter medan du gör fyllningen. Jag gjorde degen på kvällen och bakade ut till pajer på morgonen dagen efter. 
  6. I en liten skål, kombinera äpplen, citronsaft, kanel, socker och mjöl, rör om tills det är grundligt blandat. Ställ åt sidan.
  7. Förvärm ugnen till 200º C.
  8. Ta bort degen från kylskåpet och lägg den ut på en välmjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm tjock. 
  9. Använd en ca 6-7 cm cirkulär utstickare eller kopp, skära ut så många cirklar som möjligt. Kavla degspillen och fortsätt att skära ut cirklar tills du använder hela degen, se till att du har jämnt antal cirklar. (Du borde ha ca 40 - 46 cirklar.)
  10. Placera en halv tesked äpplefyllning i mitten på hälften av cirklarna, med tillräckligt utrymme runt kanterna. Tillsätt  en bit av de hackade karamellerna på äpplefyllningen och en nypa havssalt.
  11. Skär några snitt i cirklarna som kommer läggas som topp på pajerna.
  12. Placera dem uppe på varje fylld cirkel, använd sedan en gaffel för att trycka ihop kanterna tillsammans och försegla varje paj.
  13. Lägg pajerna på en plåt på bakplåtspapper.
  14. Pensla varje paj med äggtvätt och strö över strösocker. 
  15. Baka pajerna i mitten av ugnen för ca 10- 15 minuter, eller tills dem är guldbruna.
  16. Ta ut plåten från ugnen och låt pajerna vila i 10 minuter innan dem serveras. 

Äppelbitarna ska inte vara större än storleken på majskorn för att dem ska bli mjuka under baktiden.Om degen är för fast att arbeta med efter kylning, låt den sitta i rumstemperatur i 10 minuter innan du kavlar ut den. Om gräddfilen gör degen alltför kladdigt tillsätt bara lite mer mjöl och fortsätt kavla. 
Mini äppelpajer med saltkaramell 3
Mini äppelpajer med saltkaramell 4
Mini äppelpajer med saltkaramell 5
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Jeanette

Postad den

Åh så goda dem ser ut att vara :)

Svar: Dem är jätte goda Jeanette :)
Simona Muntean

Tess

Postad den

De ser fantastiskt goda ut! :)

Svar: Tack så mycket Tess :)
Simona Muntean

Joanna-livet med Aspergers syndrom & Bipolär sjukdom typ 2

Postad den

mumms

Svar: Verkligen ;-)
Simona Muntean

angelicasvarld.blogg.se

Postad den

Men åååååå så galet gott det där såg ut!!

Svar: Dem är super goda faktiskt :)
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf