Powered by Jasper Roberts - Blog




Langos - en doft av barndomen i mitt eget kök

Print Friendly and PDF

Vissa dofter inpräntar sig i hjärna och tar dig tillbaka till en förlorad tid. Man blir glad och lite sorgsen på samma gång. Jag saknar att inte ha min mamma nära och saknaden blir större vissa dagar. När jag var barn brukade hon ofta göra langos, såna mjuka varma och fluffiga friterade vetebröd fyllda med fårost och dill eller med potatismos. Ibland åt vi dem bara med lite crème fraiche och pressat vitlök på. Himmelriket. I helgen blev jag så sugen på langos, kanske inte så mycket för att äta utan som för att göra och känna den välbekanta doften i mitt eget kök.

Det passade perfekt med tanke på att mina barn gillar langos och min man…ja han ä l s k a r dem.

 
♥ Langos ♥

500 g mjöl (använder Manitoba Cream som ger luftiga brödbak eller så inbillar jag mig bara :-) )
1 ägg
1 tsk salt
25 g jäst
2 tsk strösocker
2,5 dl fingervarm mjölk ( fungerar även med vatten )
0,5 dl matolja, rapsolja använder jag för den är neutral i smaken
Olja till fritering

Serveringsförslag: riven fårost blandad med dill, crème fraiche med pressad vitlök i, favorit sylten eller Nutella

Häll mjöl i en bunke och tillsätt vispat ägg, salt och jäst ( löst med socker och 2 msk varm mjölk ).
Tillsätt den varma mjölken och oljan och knåda till en elastisk deg som släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa på dragfri plats till dubbelstorlek.
Ta degen på oljad bänk och försök hantera den så lite som möjligt så alla luftbubblor blir kvar.
Dela degen i 12-16 bitar, bryt bitarna med handen eller dela med kniv. Dra lite försiktig i hörnen på varje bulle tills dem blir större och platta som på bilden nedan.

 
I en djup stekpanna, heta upp olja och lägg några langos åt gången. Fritera de gyllene bruna på båda sidorna.
Lägg på en talrik på hushållspapper för att rinna av.
 

Servera dem varma med något du tycker om.
 
 

I vår familj är vi återigen delade. Barnen gillar langos med riven fårost på men ingen dill, jag och min man gillar att äta dem penslade med crème fraiche- och vitlöksdressing. Man kan även värma dessa i micron dagen efter, frysa in både stekta och ostekta. Välj det som passar bäst. Men en sak är säker...dem är så GODA.

Betyg SSSSS+

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Ida

Postad den

så vanvettigt gött!

Svar: Ja Ida, nästan olagligt gott som någon hade skrivit på FB :)
Simona

LIENE

Postad den

Å det verkar gott! har aldrig ätit sådana.

Kan du publicera om ditt senaste inlägg med jordgubbstårtan som är så fin? Tydligen kan man inte kommentera där.

Svar: Den är goda, ibland på sommaren kan man köpa i Stockholm, förr fanns dem jämt under vattenfestivalen. Testa :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf