Powered by Jasper Roberts - Blog




Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka

Print Friendly and PDF
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka
M
in mamma hade magiska fingrar. Det var jag helt övertygad om som barn. Hon kunde trolla fram den godaste vaniljkakan av mjölk, ägg och socker...i stort. Och vilken kaka det blev. Krämig vaniljpudding mellan mjuk sockerkaka. Vi barn kunde sitta på golvet framför spisen och inte släppa ugnen med blicken en hel timme, bara så inte mamma skulle göra något med kakan. Något som våra barnhjärnor inte skulle begripa sig på. Vilken överraskning det blev sen. Gång på gång.
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka 1
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka 2
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka 3
 
*** For recipe in English scroll down! 
In Swedish:

MAGISK VANILJKAKA 

En sats ger ca 10 bitar ( Har använt en rektangulär brödform sist. Dimensioner (cm): 26 x 14,8 x 6 )
Tid: 1,25 timme + tid i kyllen
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg:SSSS
OBS! Du måste grädda kakan i en hel form eftersom smeten blir väldigt lös. Alltså ingen form med löstagbara kanter. Annars ifall du klär hela formen med bakplåtspapper så kakan inte kan rinna i ugnen.
 
Ingredienser:
  • 5 ägg, separerade
  • 1 1/2 - 2 dl socker
  • 110 g smält och avsvalnat smör (kylde mitt för att snabba på processen men smöret ska fortfarande vara flytande)
  • 5 1/2 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk mjöl
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 150° och smöra och mjöla en form eller klä den med bakplåtspapper. Ha bakplåtspapper i botten i varje fall så det blir lätt att ta ut kakan sen. Jag brukar klä en form med bakplåtspapper alltid.
  2. Börja med att vispa äggvitorna till hård skum. Du ska kunna vända skålen. Ställ åt sidan.
  3. Vispa gulorna med socker till en vit kräm och häll i det avsvalnade smälta smöret och mjölken.
  4. Vispa lätt tills det har blandats. Vispa sist i mjöl och vaniljsocker.
  5. Ta lite i taget av äggvitorna och vänd försiktigt i den lösa smeten. Fortsätt tills du har blandat i all maräng.
  6. Smeten ser "lite" konstigt när du är klar. Små maräng bitar flyter på ytan. Det gör ingenting, så här ska den se ut.
  7. Häll den rinnande smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för en timme. Börja på 150º och om du ser att den börjar bli brun på ytan innan en timme har gått, sänk värmen till 125º. Beroende på ugn. Kakan ska gräddas långsamt men inte brännas på ytan. Det tog mig några satser tills jag hade lärt mig hur min ugn fungerar.
    VIKTIGT! Öppna inte luckan under tiden kakan gräddas!
  8. När kakan är färdig, efter en timme, låt den kallna i formen. Den kommer att sjunka lite men det är så det ska vara.
  9. Kyl kakan i formen helst över natten eller för ett par timmar i frysen ifall du inte kan vänta.

Skär den i lagom stora bitar och strö över florsocker blandat med lite vaniljsocker.
Den smartaste kakan någonsin. Jag lovar. Varför? Du gör en smet som du får ihop på 15 minuter och gräddar den i en timme.
Vad får du? Se och häpna! Kakan har separerat sig i ugnen. Du får en gudomligt god kakan. En generös vaniljkräm mellan två saftiga sockerkaksbottnar.
 
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka 4
Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka 6
In English:
 

MIRACLE VANILLA CAKE

Serves about 10 , use a loaf pan about 26 X 14 cm
Time: 1 hour and 15 minutes + time to chill
Difficulty: medium
Rate: SSSS

Ingredients:

  • 5 eggs, separated
  • 1 !/" to dl cup sugar
  • 110 g melted and cooled butter 
  • 5 1/2 dl milk
  • 2 tsp vanilsocker
  • 5 Tbsp flour

Preheat the oven to 150 ° and  line a loaf pan  with parchment paper. Having parchment paper in the bottom of the pan it will be easier to take out the cake later. 
Start by whisking the egg whites until stiff foam so you can turn the bowl upp side down. Set aside.
Whisk the yolks with the sugar until white cream and add the melted and cooled butter and milk. Whisk lightly until blended. Beat in flour and vanilla sugar until combined.
Fold in the meringue gently,little at a time, into the loose batter. Continue until you have mixed in any meringue.
The batter looks "a little" weird when you're done. Small pieces meringue floating on the surface. It doesn´t matter, it is suppose to look like that.
Pour the runny batter into the loaf pan and bake in the middle of oven for one hour. Start of 150º and if you see that it starts to turn brown on the surface before an hour has passed, lower the heat to 125º. Depending on the oven. The cake must be baked way as well but do not burn on the surface. It took me a few batches until I learned how my oven works.
IMPORTANT! Do not open the door while the cake is baked!
When the cake is finished, after one hour, allow to cool in the pan. It will drop a bit but that's the way it should be.
Chill cake in the pan preferably overnight or for a few hours in the freezer if you can´t wait.
Sprinkle with powdered sugar mixed with a little vanilla before serving.
Thank you for stopping by. Enjoy!

 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram
Kategori: Sockerkakor och mjuka kakor

Kommentarer

Beatrice Jakobsson - Julkalender

Postad den

Gud vad gott det såg ut att vara! :)

Svar: Den är jätte god och så underbart krämig i mitten. ;-)
Simona

ɑ n n i k ɑ

Postad den

Mumsigt!

Svar: Tack a n n i k a ;-)
Simona

Anonym

Postad den

Vad använder du dig av för form??

Svar: det är en rektangulär brödform. Dimensioner (cm): 26 x 14,8 x 6 :-)
Simona

Detta ska testas

Postad den

Detta ska testas

Svar: (y)
Simona

Anonym

Postad den

Tack för receptet😊

Svar: Det var så lite. Berätta gärna vad du tycker om du bakar den ;-)
Simona

Nina

Postad den

Om jag vill göra den i en springform vilken strl kan man använda då?😊

Nina

Postad den

Om jag vill göra den i en springform vilken strl kan man använda då?😊

Nina

Postad den

Om jag vill göra den i en springform vilken strl kan man använda då?😊

Svar: En 24-26 tror jag. Det ska vara minst 2 cm fri kant sen du har hällt i smeten. Tyvärr så funkar inte att bara ha papper runt om för att "höja" formen. Smeten är för rinnig. 😀
Simona

Nina (igen...)

Postad den

Rund springform skulle det ju vara😊 Å förlåt att det blev skickat 3ggr.. Vet inte vad som hände😂

Svar: Ingen fara ;)
Simona

Anonym

Postad den

Underbara bilder och recept...mmmm ;-)

Svar: Tack snälla
Simona

Ina

Postad den

Gott! Har testat och den blev gudomligt god 😋😋😋

Svar: Vad bra :)
Simona

kerstin

Postad den

Måste ha blivit fel nånstans :( min kaka bara flyter. Efter en timme iugnen är det ett skal och under det gungar allt.

Svar: Har du hållit dig till recept? För då är det ugnen. Hur många grader hade du?
Simona

Marie NOrdin

Postad den

Hej, var tvungen att testa detta recept! Verkade ju helt overkligt. Men kakan blev skiktad i fina lager. Sedan passade inte just denna kaka mig så bra, tyckte den var väldigt äggig och lite lik ostkaka. Men fantastiskt roligt att du delar med dig så man kan prova! Snabb att röra ihop och skjuts in i ugnen.

Svar: Vad roligt att du lyckades med. Jag förstår att det inte passar alla, så är det med allt men man måste prova innan man vet det. :)
Simona

Bente. Nilsson

Postad den

Blev helt platt,ca 1cm bara. Såg så fin ut när den kom ur ugnen. Vet inte vad som hände??

Svar: Kan det vara ugnen? Har du hållit dig till receptet helt och hållet! Har du haft i en för stor form så den inte blev så hög från starten? Tråkigt när det inte blir som det ska. :(
Simona

Anonym

Postad den

Blir gaaaalen. Blev alldeles för lös i mitten och flöt ut :/ 2 gånger alltså!
Hade den på 150 gr mitten av ugnen och utan varmluft

Svar: Det är ugnen. Då får du höja gradantalet eller förlänga gräddningstiden. Det tog tid för mig med att lära känna min ugn.
Simona

Anonym

Postad den

Blir till att testa ännu en gång och längre tid, vågar inte höja graden för då bränns den nog istället :)

Svar: Gör det. Om du tittar i inlägget har jag en bild som det står i texten Amazing Vanilla cake. Den kaka gjorde jag gången innan när den blev lite för lös så mina barn åt upp den med sked. Det gäller verkligen att lära känna sin ugn. Men sen när man får till den...:) håller tummarna & lycka till!
Simona

Anonym

Postad den

Kan tipsa om att förlänga gräddningstiden till 1 timme och en kvart. Sätt en extraplåt på falsen under och sätt aluminiumfolie på kakan efter 45 minuter. Och sänk inte värmen. Blir kanon 👍⭐👍

Svar: Man ska helst inte öppna ugnen under gräddningstiden men vad roligt att det fungerade för dig. Bra idé med en plåt under. :)
Simona

Anna

Postad den

Min blev perfekt när jag hade värmen på 130-135 och 1 timme och 10 min. Mums...

Svar: Så bra ;-)
Simona

Anonym

Postad den

Tror du att man kan göra den i en rund med avtagbara kanter? :)

Svar: Det fungerar i en rund men är det avtagbara kanter måste det vara riktigt riktigt tät annars rinner. Smeten är mycket rinnig.
Simona

Anonym

Postad den

Tror du att man kan göra den i en rund med avtagbara kanter? :)

Anonym

Postad den

Tror du att man kan göra den i en rund med avtagbara kanter? :)

Anonym

Postad den

Kan man frysa in denna kakan och den fortfarande e god nör man tinar den?

Svar: Har inte testat själv så jag kan inte uttala mig om det men det är bara att testa. Man kan alltid testa först med en bit så man vet till nästa gång :)
Simona

Anonym

Postad den

Kanske en konstig fråga men häller man smöret på smeten efter att man hällt i smeten i formen? :/ eller häller man smöret i formen innan smeten?

Svar: Smöret blandar du i äggulorna som har vispats med sockret (först).
Simona

Anonym

Postad den

Hej! Kakan låter galet god! Men ska det bara vara 5 msk mjöl i? Jag ska testa att göra en glutenfri variant, hoppas att det funkar. Tack för att du delar med dig av receptet!/ mvh Sara

Anonym

Postad den

Hej! Kakan låter galet god! Men ska det bara vara 5 msk mjöl i? Jag ska testa att göra en glutenfri variant, hoppas att det funkar. Tack för att du delar med dig av receptet!/ mvh Sara

Svar: Japp det ska vara bara 5 msk mjöl. Lycka till och berätta gärna hur det går ;-)
Simona

Anonym

Postad den

Måste pröva denna!

Anonym

Postad den

Hej
Jag fick grädda den i över 1 1/2 timme , vet ej hur den ska vara men känns som den gungar lite under täcket . Kan vaniljkrämen vara sådan innan den stelnar kanske?
Mvh

Svar: Därför måste den kylas ordentligt under ett par timmar eller över natten så den sätter sig. Men det är viktigt att man vet hur ugnen fungerar. Alla är olika så gradantalet eller tiden skiljer sig. Hoppas den blir bra ;-)
Simona

Anonym

Postad den

Hej
Skrev i går kväll , har nu tagit ut den ur kylen tyvärr misslyckad.
botten ingen färg vattnig så det är bara en deg, vaniljkrämen mer som äggstanning och övre skiktet var nog bra. Smaken var god får testa en annan gång =)
Mvh

Svar: Vad synd. Vad hade du för värme på ugnen? Måste höja antal grader och ev grädda på nedersta så det inte bräns.
Simona

HELÉNE PETERSSON

Postad den

HEJ- jag har varmluftsugn. Vilken temperatur ska jag då ha?

Svar: Hej Heléne. Varmluftsugn ska det vara ca 15-20 grader lägre men alla ugnar är olika så det är svårt för mig att säga. Måste testa :)
Simona

Maria

Postad den

Wow, vilka fina och inspirerande bilder, ska absolut testa denna kaka :)

Svar: Tack Maria :)
Simona

Anonym

Postad den

Efter att ha läst kommentarerna verkar den väldigt komplicerad. Fler har misslyckats för att de inte "känner sin ugn" så bra.. men när har man tid att lära sig den ?!
Inte nog med brist på tid är jag student, misslyckas den hade jag nog hellre gjort ett gäng pannkakor eller omelett.
Men bilderna är inspirerande och det låter gott..
Kul att du i alla fall vill dela med dig av ett roligt recept.

Anonym

Postad den

Har du varmluftsugn eller vanlig?

Svar: Vanlig
Simona

Anonym

Postad den

Har du varmluftsugn eller vanlig?

Svar: Vanlig
Simona

Michelle

Postad den

Hej!
Hur ser man lättast att den är klar?

Svar: Det är svårt att se det. Kakan ska vara in i ugnen den tiden den ska. Börjar den bli brun på ytan i förväg ska man lägga folie på. Kakan dallrar väldigt lite när den är färdig.
Simona

Johanna

Postad den

Detta måste jag verkligen prova!!

Johanna

Postad den

Detta måste jag verkligen prova!!

Svar: Berätta gärna hur den blir och vad du tycke om den 😉
Simona

Måd

Postad den

de blir att handla ägg i dag...
kan ju inte motstå att prova denna kaka

Svar: Berätta gärna hur det går 😊
Simona

Anonym

Postad den

Bakat denna kaka idag och den blev supergod. Lite degig i botten ska nog ha den längre ner nästa gång annars var 1h i 150* bra. Undrar man kan byta vetemjöl mot majzena till de glutenintolerans. Bara att testa Tack för receptet 🌹🎂

Svar: Vad roligt att höra att någon lyckats och tyckte om 👍👏😉
Simona

Cecilia

Postad den

Så god den verkar. Det blir helgens bakning. Tack för receptet. <3

Svar: Lycka till ;-)
Simona

Erica

Postad den

Men sååå god den såg ut, måste testa
Kram Erica

Svar: Hoppas det går bra. Kram S ;-)
Simona

Eva

Postad den

Den kakan ser ut att vara mycket god...:)

Svar: Det råder delade meningar om det. Antingen älskar man den eller avskyr. Min familj tycker den är urgott ;-)
Simona

Anonym

Postad den

Väldigt äggig, lite som bryllepudding. Men jag trot inte att jag lyckades så bra... Botten är inte bakad tillräckligt. Hade kakan i ugnen i 1 timme. Var tvungen att sänka till 125 grader efter 20min när den började få färg ovanpå. Betyder det att jag skulle ha gräddat den längre?

Svar: Botten blir lite pannkaksaktig. Hade du den längst ner i ugnen? Kanske ha på 125 grader från början? Men kakan måste kylas innan du kan säga att du inte har lyckats. Är den riktigt kall då smakar den bra.
Simona

Maria

Postad den

Jag provade men det blev en väldigt flytig kräm i mitten, fick sänka värmen efter 20 minuter. Men efter att ha läst i kommentarerna här så ska jag nog testa att ha den längre ner och minst en halvtimme till i ugnen nästa gång.

Men god var den och vi åt den med sked.

Svar: Roligt att ni gillade den. Kyl den ordentligt innan och visst, ha på lägre värme och lite längre. Som sagt alla ugnar är olika. Kram S
Simona

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

Svar: Lycka till ;-)
Simona

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

Micke...

Postad den

Ska testa detta receptet ikväll låter jätte gott. Återkommer med en kommentar då vi smakat den.

micke...

Postad den

Oj varför fick el. Blev det så många kommentarer av de jag skrev...😂😉

Svar: 😊
Simona

maria

Postad den

galet god,tog till ett litet enkelt knep för att kolla om den var klar ,tog tag i spisen och skakade den lite......

Svar: Tack Maria. Roligt att höra att flera gillar kakan. Bra tips med spisen 😜👍👏
Simona

Jeanette

Postad den

Går den att baka på majsmjöl?

Svar: Sorry att jag inte har svarat tidigare. Tyvärr så vet jag inte om det går att baka på annat än vanligt vetemjöl.
Simona

Moa

Postad den

Ska jag ha varmluftsugn eller bara över-och undervärme?:)

Svar: Jag har över och undervärme.
Simona

Anonym

Postad den

Min syster bakade denna kaka och lyckades på första försöket! Men gud vad besvikna vi blev dagen efter, då vi äntligen fick smaka.

Det smakade inte ett dugg vanilj (min syster bakar enbart med äkta vanilj) och "krämen" i mitten smakade bara ägg! Inte alls gott och inte det minsta lik vaniljkräm... :-(

Anonym

Postad den

Min syster bakade denna kaka och lyckades på första försöket! Men gud vad besvikna vi blev dagen efter, då vi äntligen fick smaka.

Det smakade inte ett dugg vanilj (min syster bakar enbart med äkta vanilj) och "krämen" i mitten smakade bara ägg! Inte alls gott och inte det minsta lik vaniljkräm... :-(

Anonym

Postad den

Min syster bakade denna kaka och lyckades på första försöket! Men gud vad besvikna vi blev dagen efter, då vi äntligen fick smaka.

Det smakade inte ett dugg vanilj (min syster bakar enbart med äkta vanilj) och "krämen" i mitten smakade bara ägg! Inte alls gott och inte det minsta lik vaniljkräm... :-(

Barbro

Postad den

Nu har jag kakan i ugnen så det blir spännande att prova imorgon om jag kan vänta till dess!

Svar: Berätta gärna vad du tycker om den :) Håller tummarna.
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf