Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka





- 5 ägg, separerade
- 1 1/2 - 2 dl socker
- 110 g smält och avsvalnat smör (kylde mitt för att snabba på processen men smöret ska fortfarande vara flytande)
- 5 1/2 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk mjöl
- Sätt ugnen på 150° och smöra och mjöla en form eller klä den med bakplåtspapper. Ha bakplåtspapper i botten i varje fall så det blir lätt att ta ut kakan sen. Jag brukar klä en form med bakplåtspapper alltid.
- Börja med att vispa äggvitorna till hård skum. Du ska kunna vända skålen. Ställ åt sidan.
- Vispa gulorna med socker till en vit kräm och häll i det avsvalnade smälta smöret och mjölken.
- Vispa lätt tills det har blandats. Vispa sist i mjöl och vaniljsocker.
- Ta lite i taget av äggvitorna och vänd försiktigt i den lösa smeten. Fortsätt tills du har blandat i all maräng.
- Smeten ser "lite" konstigt när du är klar. Små maräng bitar flyter på ytan. Det gör ingenting, så här ska den se ut.
-
Häll den rinnande smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för en timme. Börja på 150º och om du ser att den börjar bli brun på ytan innan en timme har gått, sänk värmen till 125º. Beroende på ugn. Kakan ska gräddas långsamt men inte brännas på ytan. Det tog mig några satser tills jag hade lärt mig hur min ugn fungerar.VIKTIGT! Öppna inte luckan under tiden kakan gräddas!
-
När kakan är färdig, efter en timme, låt den kallna i formen. Den kommer att sjunka lite men det är så det ska vara.
-
Kyl kakan i formen helst över natten eller för ett par timmar i frysen ifall du inte kan vänta.



Serves about 10 , use a loaf pan about 26 X 14 cm
Time: 1 hour and 15 minutes + time to chill
Rate: SSSS
Ingredients:
- 5 eggs, separated
- 1 !/" to dl cup sugar
- 110 g melted and cooled butter
- 5 1/2 dl milk
- 2 tsp vanilsocker
- 5 Tbsp flour
Preheat the oven to 150 ° and line a loaf pan with parchment paper. Having parchment paper in the bottom of the pan it will be easier to take out the cake later.
Start by whisking the egg whites until stiff foam so you can turn the bowl upp side down. Set aside.
Whisk the yolks with the sugar until white cream and add the melted and cooled butter and milk. Whisk lightly until blended. Beat in flour and vanilla sugar until combined.
Fold in the meringue gently,little at a time, into the loose batter. Continue until you have mixed in any meringue.
The batter looks "a little" weird when you're done. Small pieces meringue floating on the surface. It doesn´t matter, it is suppose to look like that.
Pour the runny batter into the loaf pan and bake in the middle of oven for one hour. Start of 150º and if you see that it starts to turn brown on the surface before an hour has passed, lower the heat to 125º. Depending on the oven. The cake must be baked way as well but do not burn on the surface. It took me a few batches until I learned how my oven works.
IMPORTANT! Do not open the door while the cake is baked!
When the cake is finished, after one hour, allow to cool in the pan. It will drop a bit but that's the way it should be.
Chill cake in the pan preferably overnight or for a few hours in the freezer if you can´t wait.
Sprinkle with powdered sugar mixed with a little vanilla before serving.
Thank you for stopping by. Enjoy!

Postad den
Gud vad gott det såg ut att vara! :)