Spröda snöbollskakor med choklad linser
- 240 g ( 1 cup ) rumsvarmt smör
- 1,5 dl (90 g eller 1/2 cup ) florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 6,25 dl ( 375 g eller 2,25 cups ) mjöl
- 200 g ( 1 cup ) blandade choklad knappar
- mer florsocker att rulla bollarna i
- Sätt ugnen på 200º. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.
- Vispa smör med florsocker och vanilj.
- Blanda i mjöl tills degen går ihop. Blanda i choklad knapparna. Om degen är för mjuk ställ den kall tills du kan hantera den.
- Gör runda bollar, ca en överfylld matsked. Jag vägde mina och då fick jag ihop 32 stycken á 20-23 g.
- Lägg dem gläst på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter. Grädda tills botten har blivit lite brun.
- Ta ut kakorna från ugnen och lått dem svalna någon minut, bara tills du kan hantera dem.
- Rulla bollarna snabbt i florsocker och låt dem kallna helt innan du ev rullar dem i mer florsocker.
- Dessa små snöbollsliknande spröda kakor smälter i munnen.
- Förvara bollarna i en burk med lock i rumstemperatur. Håller sig väldigt länge...
Yield: 3 dozens
Ingredients:
- 2 1/4 cups all purpose flour
- 1/4 teaspoon salt
- 2/3 cup powdered sugar
- 1 cup butter softened
- 2 teaspoons vanilla extract
- 3/4 cup pecans chopped
- powdered sugar for rolling the cookies
Preheat the oven to 350F and line two large cookie sheets with parchment paper.
In a large bowl combine the flour and the salt. Keep aside. In another bowl, with the help of an electric mixture, cream the butter and the 2/3 cup powdered sugar until light and fluffy. Add the vanilla extract.
Now add in the flour mixture and mix well until a dough forms. Stir in the chopped chocolate (buttons) and combine well.
Scoop out a tablespoon of dough and roll out into a ball and place on the parchment lined baking sheet. Repeat with the rest of the dough.
Bake for 10-12 minutes. Remove from the oven and cool on a wire rack just enough to handle.
Take the 2 cups of powdered sugar on a large bowl and gently roll the slightly warm cookies to coat. Place the cookies on a plate and let them cool completely. Toss the cookies for the second time in powdered sugar to coat well.