Smöriga kanelbullar


Ungdomar brukar inte ösa på med komplimanger eller överflödiga ord så när han lastade på sin tallrik 4 gigantiska bullar och släpade sig ner i trapporna till sit rum förstod jag. Succén var ett faktum.


- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl standard mjölk
- 40 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
- 1,5 dl strösocker
- 50 g smör normalsaltat
- 12-14 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som "har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd")
- 1- 1,5 dl strösocker
- 200 g smör rumsvarmt
- rikligt med malet kanel
- Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt blifingervarmt, ca 37º C.
- Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.
- Blanda med resterande vätska och häll i ca 12 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
- Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
- Under tiden sätt ugnen på 200 grader. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
- När degen har jäst färdigt dela den i två bitar.
- Kavla varje bit till en rektangen ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan som i bilden nedan.
- Klipp fingertjocka remsor ut med långsidan.
- Nu kommer vi till den trixiga delen. Snurrandet. Hoppas att ni förstår vad jag menar för det var ett helsike att både snurra och fota samtidigt. Hade verkligen behövt en tredje hjälpande hand. Se bilden och förklaring längre ner!
-
Lägg bullarna gläst på en bakplåtspapperklätt plåt och låt dem jäsa under handduk ca, 30 minuter, till dubbel storlek.
-
Grädda i 175º till 150º C i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Helst att du gräddar bullarna långsamt så dem hinner jäsa mer i ugnen och bli genomgräddade än att dem bara bränns på ytan. Tänk på att ju större bullar desto mer tid behöver dem i ugnen.Se bara hur mina bullar växer i ugnen, hade värmen på 150° C första halvan av tiden.
-
Ta ut bullarna och pensla med smält smör och rulla i strösocker.
- Låt dem svalna under en handduk.
- Vill du inte ha strösöcker på kan du innan gräddningen, pensla på lättvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda sen som vanligt.

- Håll mellan tumme och pekfinder den ena änden på degremsan.
- Börja snurra remsan runt pek- och mellanfinger.
- När du kommer till sista varven lägg tummen på rullen (A) och rulla remsan över tummen och diagonalt (B), se bild nr 3.
- Den delen som du har snurrat över tummen (A) ska stoppas under bullen och änden på remsan (B) stoppas under bullen på andra sidan, se bild nr 4.






Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet!
Psss...glöm inte att köpa mjölk så du har till bullarna...
Postad den
åh va gott!