Powered by Jasper Roberts - Blog




Saftiga saffransbullar med fördeg

Print Friendly and PDF
Saftiga, luftiga saffransbullar till 1:a Advent.
Med inspiration från Roy Farres och Fredrik Rossell:s saffransbullar med fördeg och med en egen touch.
Ja, vad kan det bli för något må ni tro? Något alldeles extra det vill jag lova.
 
Har gjort saftiga bullar förr, otroligt stora och fina, recept hittar du här.
Men nu till julen har fått för mig att testa något nytt, testa med fördeg till dessa bullar, och till råga på allt med två fördegar. Den första fördegen är en biga, en sort italiensk fördeg som ska göra luftiga bröd som håller länge. Till den andra fördegen har jag hämtat inspiration  från de två ovannämnda killarna.
Det blev både lussebullar och saffran & kanel nystan. 
SAFFRANSBULLAR MED FÖRDEG
En sats ger 20-24 rejäla bullar som på konditori.
Tid: 3,5 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser biga, fördeg 1:
  • 1 dl + 2 msk Manitoba mjöl
  • 12 g torr jäst för söta degar
  • 3/4 dl  rumstempererat vatten
Blanda alla ingredienser i en skål, täck med plastfolje och låt den stå jäsa i köket på en varm plats över natten, ca 12 timmar.
 
Ingredienser fördeg 2:
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 g (2 påsar) malen saffran
  • 1 dl strösocker
  • 40 g färsk jäst för söta degar
  • 7 dl Manitoba mjöl
Värm mjölk och grädde i en skål på spisen. Blanda saffran med 1 tsk socker och 1 msk vodka eller annat stark sprit. Låt stå någon minut. Blanda i fingervarma mjölken. Lös upp färsk jäst i mjölkblandningen.
Häll mjöl, biga och mjölkblandningen i kökassistenten med degkrokar och kör på medelhastighet för 3-4 minuter.
 
Ingredienser deg:
  • 100 g rumstempererat smör i små bitar
  • 1 dl strösocker
  • en nypa salt
  • 5 dl Manitoba mjöl
Häll alla ingredienser över fördeg 2 utan att röra. Täck med en kökshandduk och låt det vila i 20 minuter.
Kör igång assistenten på låghastighet i 10 minuter och öka till medel hastighet den sista minuter. Degen ska vara glansig och ha släppt helt kanterna. Låt degen vila övertäckt på en varm plats 30 minuter.
Förbered fyllningen under tiden.
 
Ingredienser fyllning:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl socker
  • 2-3 tsk malen kanel
  • 1 tsk vanilj socker
  • smör att pensla de gräddade bullarna i och strösocker att doppa dem i
Vispa ihop smör, socker och kanel. Smaka av med vaniljsocker.
Ta upp degen på bakbordet och kavla till en rektanget. Bred på fyllningen och vik på mitten. Skär fingertjocka remsor med en pizzaskärare. Rulla varje remsa till en nystan. Vill du ha en utförlig beskrivning på hur du rullar till nystan se här.
Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och jäs dem 1-1,5 timme övertäckta.
Sätt under tiden ugnen på 200º. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter tills dem har fått fin gyllenbrun färg.
Jag brukar inte pensla bullarna innan gräddning av den enkla anledningen att jag penslar smör på nygräddade bullarna direkt när jag tar ut dem från ugnen. Sen trycker jag ovansidan i strösocker.
 
Roy Farres recept hittar du på recept.nu och Fredrik Rosell:s recept hittar du på hans fantastiska blogg frallansmatblogg.com .

 
Trevlig 1:a Advent 🕯
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Anonym

Postad den

Looks beautiful. Could you please post this recipe in English?

Svar: Hi, I have to find time to translate it. I can´t promis you when it´s done :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf