Croissants
C
roissants från scratch. Smaken är gudomlig. När man har smakat hemgjorda förstår man vilken skillnad det är i smaken mot köpta. Har kavlat, vikt och kylt degen 5 gånger och fått en perfekt (i mina amatörs ögon) laminerad smördeg med massa tuna lager. 729 lager för att vara mer exakt. 😜Har använt mitt nya favorit mjöl, ,Pâtisserie, från Ramlösa Kvarn. Det är otroligt bra till spröda smördeg och småkakor.
CROISANTS
En sats ger 12 stycken
Tid: ca 1 timme effektiv tid
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser smördeg:
1 tsk torrjäst
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
2-3 msk socker (beroende på om du vill göra sötta eller saltade)
1 tsk salt (utesluts om smöret är saltat)
6 dl mjöl
140-150 g kallt smör
Instruktioner:
- Blanda mjöl, jäst, socker och ev salt.
- Häll över mjölk och grädde och knåda tills degen går ihop. Det blir en ganska fast deg. Forma den till en disk, plasta in i folje och ställ kallt i kylskåpet över natten eller minst 6 timmar.
- Kavla degen på bakbordet, behövs väldigt lite mjöl, det fastnar inte. Kavla till en rektangel ca 20 cm bred och 50 cm hög.
- Hyvla eller skär smöret i väldigt tunna skivor. Fördela smöret över 2/3 delar av rektangeln. Ta den delen som är utan smör och lägg över mittdelen. Lyft över nedre delen. På det sättet får du ett paketet med 3 delar deg och 2 lager smör emellan.
- Vänd paketet 90 grader så du får de öppna ändarna upp och ner och kavla igen till en rektangel 20x50 cm. Gör det försiktigt, börja i mitten och kavla utåt så inte degen spricker och smöret kommer ut. Vik ihop till ett paketet, plasta in och ställ i kylskåpet för 30 minuter.
- Jag kavlar/viker/kyler minst 4 gånger, degen får vila 30 minuter eller mer mellan. Det kallas laminering. Ju fler gånger du gör lamineringer desto fler lager kommer croissanterna ha. Tänk bara att du ska arbeta i ett kallt kök.
- Efter sista lamineringer kavla degen till en smal rektangel ca 15-17X 60 cm.
- Dela först i 6 delar, ca 10 cm breda som du delar sen diagonalt. Då har du 12 trianglar med basen 10 cm.
- Fyll croissanterna med önskad fyllning och rulla från den breda delen mot spetsen.
- Ställ på bakplåtspapper med spetsen ledig så dem kan jäsa fritt. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa ca 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispad äggvita och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills dem ser färdiga ut.
Vill du inte grädda alla kan du frysa in innan sista jäsning. Ta fram de frysta croissanterna och låt dem jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar innan gräddning.
Behöver jag ens nämna hur goda dessa är varma? Antingen med fyllning eller utan.
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram