Powered by Jasper Roberts - Blog




Vitlök, persilja & mozzarella brytbröd

Print Friendly and PDF
Just nu är jag i en period när jag testar bröd i olika former och smaker. Försöker hitta det perfekta brödet till lammsteken till Påsken. Vad kan passa bättre än vitlöks- och persilje bröd med massor av mozzarela ost?
Brödet blir så luftigt, saftigt och gott att man kan äta nästan halva brödet utan att ens blinka. 
Jag utmanar er. Baka brödet och testa om ni kan sluta äta efter en bit bara, tror inte det är möjligt.
***For recipe in English scroll down!
 
VITLÖK, PERSILJE OCH MOZZARELLA BRYTBRÖD
En sats ger 2 formbröd 
Tid: 3,5 till 4 timmar
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS++
 
Ingredienser:
  • 750 g mjöl
  • 30 g färsk jäst
  • 2/3 msk salt
  • 1/2 msk socker
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 1,90 dl mjölk fingervarm
  • 1 msk olivolja
  • 1 hel vitlök presad
  • 1 1/2 dl hackad färsk persilja
  • 3 msk smör rumstempererat
  • 200 g riven mozzarella ost
Instruktioner:
 
  1. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll över mjölken och vatten. Blada tills du får ihop degen.
  3. Ta upp degen på bakbordet och häll olja i mitten. Knåda in oljan. Om degen känns för klibbig, addera lite mjöl. Knåda degen ca 7-10 minuter tills den blir blank och elastisk.
  4. Lägg degen tillbaka i bunken och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
  5. Klä två formar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175º.
  6. Dela degen i två, rulla varje del till en rektangel ca 60X 25 cm.
  7. Bre på halva smörmängden på en rektangel och strö över vitlök, persilja och avsluta med riven ost.
  8. Dela med en pizza skärare i kvadrater, lika stora som breden på formen. Stapla alla bitar på varanndra och lägg i formen. det gör ingenting om formen inte fylls helt eller om bitarna inte är helt lika. Brödet kommer ändå att jäsa mer innan gräddningen.
  9. Upprepa samma procedur med den andra degbit. Låt bröden jäsa under handduk för 30-45 minuter.
  10. Om du inte vill grädda båda bröden på en gång kan  du frysa in den ena precis innan ugnen.
  11. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen för ca 50 minuter, sänk eventuellt värmen till 150 º efter halva tiden så inte bröden bränns på toppen.
  12. Ta ut bröden ur formarna och låt kallna på galler under kökshandduk ca 10 minuter innan servering. 
  13. Servera brödet varmt. Njut!
Man kan göra brödet i olika former, testade även snurror. Lika gott 🍞

In English: 

PULL APART GARLIC AND CHEESE BREAD
Makes 2 loafes
Time: 3,5 to 4 hours
Difficulty: pretty easy
Rates: SSSSS++

Ingrediens:

  • 750 g plain flour
  • 30 g fresh yeast 
  • 2/3 tablespoon salt
  • 1/2 tablespoon sugar
  • 300 ml water at room temperature
  • 190 ml milk
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 garlic clove, crushed
  • 1 cup chopped continental parsley
  • 3 tablespoon butter roomtemperature
  • 200 g grated mozzarella cheese

Mix the flour, salt and sugar together in a large bowl. Disolve yeast in milk. Add half of the water and the whole milk mixture to the dry ingredients and then mix, slowly adding the remaining water whilst mixing. When all mixed together the ingredients should come together in a ball at this point transfer to a floured bench top.

Add the olive oil to the ball of dough and knead it in. If necessary, add extra flour if it becomes too sticky and continue working dough. The kneading is extremely important as it is a necessary technique to ensure the dough will rise and be fluffy. You want to kneed the dough till the texture is smooth and elastic.About 7-10 minutes.

Return the dough to the bowl, cover it with kitchen towel and keep warm until the mixture doubles in size.
When risen, knock the dough back in the bowl and then take it out, cut it in half and roll each half out to a large rectangle about 60cm x 25cm, you don't need to trim the edge. 
Spread the top of each with 1/2 butter then scatter the crushed garlic, chopped parsley and grated mozzarella cheese over both rectangles.
Cut each rectangle into strips, to the height of your loaf tins, with a very sharp knife and lay the strips on top of each and cut the layered strips into squares the width of your tins.
Grease or line your loaf tins, and then stack the squares on top of each other, turn the stack on its side and place them into the tins (don't worry if your dough doesn't reach the edge of the tins, the dough will rise again with the final proof). Cover the tins and set aside to rise for 30-45  minutes. At this stage, if you want to freeze the loafs you can. 

Preheat oven to 175° Celsius.

Remove kitchentowel from the loaf tins and bake in the over for 55 minutes until the tops are golden. Remove from pan and let it rest for 10 minutes before removing from the tin and serving warm.
Tank you for stopping by. Enjoy!

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Linn Strömberg

Postad den

Åh vad underbart det ser ut!

Svar: Tack Linn, det ser inte bara underbart ut utan det smakar helt magiskt.
Simona

Fanny

Postad den

Men hjälp vad gott! Måste prova i helgen!

Svar: Du kommer inte ångra dig Fanny :-)
Simona

Cassandra Haraldsson

Postad den

Mums så gott det ser ut!

Hanna - Pilates och träningstokig

Postad den

Mums, vad gott!

Paulina

Postad den

Mums, vad det ser gott ut!! :)

Anonym

Postad den

Är det en hel vitlök i? Inte en klyfta? 😊

Svar: Det är en hel vitlök, det blir 2 bröd.
Simona

FrökenTV, bloggen om tv och film

Postad den

gott

onormaltnormal.blogg.se

Postad den

Oj vad gott det ser ut! Blir supersugen på att testa. Har du något särskilt mjöl eller är det vanligt vetemjöl?

Svar: Detta är gjort på vanligt vetemjöl. Annars kör jag mycket på manitoba eller vetemjöl special. Men som sagt, vanligt fungerar fint fint 😉
Simona

Carro

Postad den

Om man väljer att frysa det ena brödet innan man ska grädda, ska det då låta det tina helt när man vill grädda det? I så fall måste man ta fram det några timmar innan man tänkt grädda det?

Svar: Hej Carro, jag har testat både med halvtinad och helt. Gick ganska snabbt för bröder är inte så stora, alltså tina helt. Blev lika bra båda gångerna. Brödet är färdigt jäst när man fryser in. Det beror säkert på ugn också. I butiker brukar dem använda frysta bullar och bröd och gräddar i butiken på morgonen.
Simona

Veronica Wallgren

Postad den

Åh vad gott det såg ut!

P i X E L I E – Fotograf Erica Pettersson

Postad den

Det ser jättegott ut :-D

Ebba

Postad den

Mm. Vad gott det ser ut!

Tilda Barkselius

Postad den

Åh så gott det ser ut!

Robex Lundgren

Postad den

mums

Lis Mari

Postad den

herregud, det ser ju alldeles för gott ut!!

angelicasvarld.blogg.se

Postad den

Men så galet gott det där såg ut!!

Hoppas du får en härlig långfredag och påsk!

Florina Kurti

Postad den

Kan man göra allt dagen innan, alltså sätta ihop det med kryddor etc och grädda den dagen efter?

Svar: Absolut! Låt degen jäsa kallt, långsamt. Ju längre desto saftigare bröd.
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf