Powered by Jasper Roberts - Blog




Chokladkaka med päron

Print Friendly and PDF
D
en här är en sån kaka som du bakar och vill äta direkt. Full med chokladsmak och så där lagom fudge-aktig och med mjuka aromatiska päron i. Det var för ett par veckor sen som jag postade en bild på Instagram och frågade ifall någon hade en bra ide till en päronkaka. Har tidigare gjort denna gudomliga Yoghurtkaka med päron och valnötter. Nu var det dags för någonting annorlunda. Fick tipset faktiskt på Instagram när en tjej kommenterade min bild. "Choklad och päron gifter sig bra!", tyckte hon och ven är jag som ska säga emot innan jag har testat? Nu kan jag inget annat än hålla med. Choklad och päron passar verkligen bra ihop.
 

CHOKLADKAKA MED PÄRON

En sats ger en rund kaka på 20 cm, ca 10 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+
 
Ingredienser:
  • 1 dl kakao pulver
  • 1 1/2 dl varm mjölk
  • 100 g smör rumstempererat
  • 2 ägg rumstempererade
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 1/2 dl mjöl ( ersätt 2 msk mjöl med 2 msk maizena)
  • 3 päron skalade och halverade
  • ev florsocker
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º C och klä botten på din form med bakplåtspapper. Smörj och mjöla kanterna.
  2. Vispa kakao och varm mjölk till en jämn smet.
  3. i en stor skål vispa ihop smöret med sockret och ett egg i taget. Vispa ljust och luftigt.
  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl.
  5. Blanda lätt och tillsätt chokladsmeten under fortsatt vispning.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Toppa kakan med päronhalvorna delade i tuna skivor.
  8. Grädda i mitten av ugnen för ca 50 minuter. Tiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
  9. Kakan är klar när en tandpetare kommer ut torr.
  10. Låt kalna på galler innan du själper up. Sikta ev florsocker.

Saftig kaka som passar utmärkt till morgonsfika som till barnkalaset. Håller sig färsk länge om du förvara i kylskåpet i plastlåda med lock. Går bra att frysa in också. Ta fram kakan lite innan den ska serveras och låt den stå i rumstemperatur. Den blir så där lagom mjuk och kladdig. Nästa gång kommer jag ta ett extra päron och hacka smått och blanda i smeten innan gräddningen. Vet redan nu att kakan kommer blir mer en perfekt.
Har ni något bra efterrätt eller bakelse med päron som ni vill dela med er av? Lämna gärna en kommentar.
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf