Powered by Jasper Roberts - Blog
Kardemummabullar

Print Friendly and PDF
Kardemummabullar
A
lltid på jakt efter de godaste bullarna. Det bästa bullreceptet. Har ni tänkt på hur många recept på bullar som finns där ute? Det finns oändligt många. Jag har själv ett par "bästa" bullrecept. Men jag blir liksom aldrig nöjd utan testar, ändrar, blir stormförtjust och lovar mig själv att "aldrig mer leta efter ett nytt receptet" för att dagen efter börja redan fundera på vad jag kan ändra nästa gång. Förstår ni vad det är jag babblar om? Skojar bara. Jag är faktiskt stormförtjust i mina Kardemumma bullar med fördeg. Dem smälter bokstavligen i munnen. Men det tar tid, det tar en himla tid om du vill få dem perfekta. Nu har jag utvecklat lite receptet och har återigen blivit stormförtjust. Hoppas att ni också blir det. 
Kardemummabullar 1
Kardemummabullar 2
 

KARDEMUMMABULLAR

16 stycken 
Tid: ca 2,5 timmar (längre jäsningstid ger saftigare bullar)
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser vetedeg:

 • 2.5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
 • 40 g färsk eller 1 msk torrjäst
 • 1 litet ägg
 • 1 dl strösocker
 • 2 tsk kardemumma
 • 1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
 • 100 g rumstempererat smör
 • 9 dl Manitoba Cream vetemjöl från Ramlösa Kvarn* (tycker det ger luftigare bullar än vanligt vetemjöl)
Ingredienser fyllning:
 • 100 g rumstemtererat smör 
 • 100 g mandelmassa riven 
 • 1/2 dl rå- eller strösocker 
 • 1 tsk stött kardemumma 
 • sockerlag på 1/2 dl vatten och 1/2 strösocker att pensla bullarna med

Instruktioner:

 1. Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar.
 2. Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas för kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas. 
 3. Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
 4. Arbeta ihop smör och mandelmassa homogen och blanda kardemumma och råsocker.
 5. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.
 6. Bred ut fyllningen över hela degplatta.
 7. Vik degen i tre. Kavla degen jämn och skär ut tunna degremsor.
 8. Lyft en deg remsa, dra ut den lite längre och snurra till en bulle. Vill du ha större bullar snurra ev två remsor. 
 9. Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 3 timmar.
 10. Grädda kardemummabullarna i förvärmt ugn i  200° C för mellan 15 – 20 minuter. 
 11. Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag och strö över ev mer stött kardemumma. Då blir de glansiga och du stänger in fukten. 
 12. Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

 Under alla dessa år och efter alla nya recept som jag har testat har jag kommit fram till vad som är viktigt för att lyckas med bullarna:
 • Använder framför allt torrjäst som jag brukar aktivera innan jag blandar den i degen.
 • Viktigt att kyla degen minst en halv timme efter du har knådat färdigt. Kalljästa degen helst i kylskåp under en längre tid, långsamt, det ger saftigare bullar.
 • Byter alltid ut en del av mjölken mot vispgrädde och alltid alltid rumstempererat eller kylskåpskallt smör och inte smält.
 • Penslar du bullarna varma med sockerlag stänger du in fukten och bullarna blir inte torra utan håller sig saftiga och mjuka länge.
Älskar du kardemmuma lika mycket som jag gör strö över extra efter du har penslat bullarna med sockerlag. Så vad tycker ni? Om inte dem är goda är dem jädrans vackra att se på...😜 
* Obs! Vill poängtera att detta inte är ett sponsrat inlägg eller reklam utan jag gillar vetemjölet mycket därför använder jag det nästan uteslutet till alla mina bullrecept, annars anger jag.
Kardemumma bullar3
Kardemumma bullar4
Kardemumma bullar5
Kardemumma bullar6
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Linda

Postad den

Vilka bra tips! Har aldrig testat att kalljäsa en bulldeg men ska absolut ge det ett försök :) Bullarna ser supersmarriga ut!

Svar: Ja, dett ger så saftiga bullar. Bara det får ta sin lilla tid. 😊
Simona Muntean

Helene

Postad den

Hej, en fråga ang jästen. Om du använder färsk jäst i degen, hoppar du över instruktion nr 1 då, gällande torrjästen? Och om man använder torrjäst istället, skippar du den färska jästen då? Bullarna ser jättegoda ut!

Svar: Hej och förlåt för sent svar. Färsk jäst behöver man inte aktiveras innan även om det är bra för det sätter fart på jäsningen. Du använder antingen färsk eller torrjäst :) Kram
Simona Muntean

Kristina

Postad den

Hejsan,
Kardemummabullarna verkar jättesmarriga!
Jag har gjort degen och min deg blev väldigt kompakt. Inte alls lös som du skrev om i receptet. Jag mätte upp allt 2 ggr så att mängderna skulle stämma så jag vet inte varför degen blev kompakt. Jag har inte bakat ut bullarna än men ska göra det senare idag.
I receptet skriver du vid hur man gör fyllningen att man ska blanda råsocker. Punkten 4. Men i ingredienser står det strösocker.
Tack för en härlig blogg!
/Kristina

Svar: Hej Kristina, har bakat både med råsocker och vanligt strö. Bra att du såg, har uppdaterat nu i receptet. När det gäller degen kan det bero på vilken typ av mjöl du har använt, olika sorter kräver olika mängder vätska. Bara degen jäser fin som den ska så spelar ingen roll. Hoppas du gillar bullarna. Ha en trevlig lördag. Kram Simona
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf