Powered by Jasper Roberts - Blog




Kanelbullar med glasyr ~ Nu firar vi

Print Friendly and PDF
Kanelbullar med glasyr
V
isst blir er första tanke "Varför firar hon inte med en tårta?" Det skulle vara det mest logiska eller hur? För det är en stor sak. Men ni har inte hela bilden just nu så låt mig förklara hur det ligger till.
Min älskade dotter har tagit KÖRKORT, jaaaaaa, igår vid lunchtiden ringde hon mig gråtande. "Mamma jag kan inte fatta, jag har körkort". Vilken lycka jag hörde i hennes darrande röst och jag blev så varm inombords. Det gick inte att beskriva känslan. Jag instämde i hennes grått och vi skrattade, skrek, pratade i mun på varandra och hoppade samtidigt fast på var sitt hål. Det måste ha sett ganska så roligt om någon hade kikat in genom köksfönstret och sett mig hoppa och gråta mitt i. Alltså min älskling som har kämpat så med plugg, hon går andra året på Sofia Hemmet, och att även ta körkort... vilken drivkraft och envishet. Hon började i slutet på augusti och ville ta körkort innan hennes lillebror skulle fylla 18. Jag är så imponerad av henne så låt mig skryta lite. 
 
Jag har varit hemma sjuk, nästan hela veckan och skulle absolut inte hinna med att baka en tårta tills hon skulle komma hem från Trafikverket. Jag ville att hon skulle få något hon älskar och ja hon ÄLSKAR kanelbullar med glasyr. Satte igång med ett snabbt och enkelt recept på bullar, fick inte bli några kalljästa med fördeg, tyvärr. Det hanns inte med. Men två timmar senare när hon kom in genom ytterdörren, drog ett djup andetag och sa "Mmmmm här luktar det mamma, vad gott"...då smälte mitt hjärta precis som glasyren på de varma bullarna.
 
Kanelbullar med glasyr saftiga
Kanelbullar med glasyr färskost
 

KANELBULLAR MED FÄRSKOST GLASYR 

En sats ger ca 16-17 bullar
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS+++++

 Ingredienser deg:

  • 2,5 dl standard mjölk
  • 25 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör normalsaltat
  • 5-6 dl vetemjöl 

Ingredienser fyllning:

  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel

Ingredienser glasyr:

  • 100 gr Philadelphia ost
  • 1- 1 1/2 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha glasyren)
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • mjölk att spädda ut glasyren om den blir för tjock


Instruktioner:

  1. Värm mjölken i en kastrull på spisen eller i mikro till ca 37 grader.
  2. Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig. Blanda med resterande vätska, rumstempererat smör och häll i ca 5 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
  3. Jäs under en kökshandduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
  4. Under tiden sätt ugnen på 200°C . Klä en form, rund eller fyrkantig, i bakplåtspapper.
  5. Rör smör med socker och kanel till fyllningen. Kavla degen till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock.
  6. Bre på fyllningen och rulla från den långa sidan. Skär i ca 3 cm breda bullar. Lägg dem lite glest i formen, bullarna ska få plats att jäsa och gå ihop. Jäs dem på en varm och dragfri plats ca 45 minuter.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter. Mina bullar behövde lite längre tid i ugnen än vanliga bullar just för att dem satt ihop.
  8. Förbered glasyren under tiden bullarna ligger i ugnen. Vispa ost och vaniljsocker lätt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa till glasyren är jämn. Tillsätt ev lite mjölk, någon matsked, ifall glasyren är för tjock. Den ska vara ganska trögt flyttande.
  9. Du kan bre på glasyren på bullarna så fort du har tagit ut dessa från ugnen. Då smälter glasyren lite. Eller så kan du vänta ett par minuter, 5-6 minuter, tills bullarna har svalnat innan du brer på.

Har man smakat såna så vill man nästan inte ha vanliga kanelbullar längre.Bullarna är supergoda varma, alldeles färska men förvarar du dem kallt så är dem inte från denna värld dagen efter också.
Som min dotter brukar säga "Bullarna blir bara godare kalla konstigt nog". Mig behöver ni inte tro på men tro på min dotter för hon är en riktig gottegris. Trevlig helg på er mina vänner!

Kanelbullar med glasyr 2
Kanelbullar med glasyr 3
 
  
 
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Longevity - en blogg om hälsa

Postad den

Grattis till dottern

Svar: Oh tack så mycket Madeleine 😊
Simona Muntean

EVELINA

Postad den

Jag skulle ha valt de där bullarna framför en klassisk tårta, kanelbullar är såå gott! Och den där varianten med glasyr ser ännu bättre ut! Och grattis till din dotter för körkortet, bra jobbat!! :D

Sedan vill jag också säga grattis till DIG för att du blivit ny Everyday-bloggare här på blogg.se – jätteroligt! <3

Svar: TACK Evelina <3 . Bullarna blir så goda med glasyr på, saftiga och lagom kladdiga och dottern blev så glad för dem. Tack igen, det är jätteroligt att vara en Everyday bloggare. Kram Simona
Simona Muntean

Elin

Postad den

Åååh vad gott

Svar: Det är verkligen gott och bullarna smälter bara i munnen 😋👌🏻
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf