Gigantisk kanelbulle med glasyr
* * * Recipe in English at the bottom of the page!
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl buttermilk ( 3 dl standard mjölk + 2 msk vitvinvinäger, låt stå för 5 minuter )
- 50 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
- 1,5 dl brunt socker
- 50 g smör normalsaltat
- 1 ägg
- 10-12 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som "har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd")
- 1,5 -2 dl brunt socker
- 150 g smör rumsvarmt
- rikligt med malet kanel
- 100 gr Philadelphia ost
- 1,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- en knivsudd vaniljpulver (kan uteslutas)
- 100 g rumsvarmt smör
- ev kan du smaksätta glasyren 2 tsk citron eller apelsin saft och lite riven skal citron eller apelsin.
- Smält smöret till degen och tillsätt socker och grädde. Låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader.
- Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.
- Vispa buttermilk med ägg.
- Blanda all vätska och 10 dl av mjölet till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 5 minuter.
- Jäs under en kökshandduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
- Under tiden degen jäser sätt ugnen på 200° C. Smörj två formar, runda eller fyrkantiga, ca 22 cm.
-
Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
-
Kavla degen till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock. Bre på fyllningen och skär i ca 3 cm breda remsor.
-
Rulla ihop en remsa och sen fortsätt med nästa, lägg bullen i formen och fortsätt rulla remsorna runt den tills du fyller ca halva formen. Bullen behöver plats att jäsa. Upprepa samma procedur med andra bullen. Vill du inte göra en stor utan mindre gör enligt bilderna i receptet här.
-
Jäs dem ca 45 minuter under handduk.
-
Pensla ev med uppvispad ägg ( har använd endast äggvita ) och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn. Dessa behöver längre tid i ugnen än vanliga bullar just för att dem är så stora men se till att du inte bränner dem.Förbered glasyren under tiden.
- Vispa ost, smör och vaniljsocker lätt och fluffigt.
- Tillsätt florsocker och vispa till glasyren är jämn. Tillsätt ev lite mjölk eller grädde, någon matsked, ifall glasyren är för tjock. Den ska vara ganska trögt flyttande.
- Du kan bre på glasyren på de färdiga bröden så fort du har tagit ut dessa från ugnen. Då smälter glasyren lite. Eller så kan du vänta ett par minuter, 5-6 minuter, tills dem har svalnat lite innan du brer på.
Kanelbulle med glasyr är supergod varm, alldeles färsk men förvarar du den kallt så är den inte från denna värld dagen efter eller efter...
Njut 😋
- 2 dl cream
- 3 dl buttermilk* ( 3 dl milk + 2 msk , mixt and let set for about 5 minutes )
- 50 g yeast
- 1,5 dl brown sugar
- 50 g butter
- 1 egg
- 10-12 dl white flour
- 1,5 -2 dl brown sugarr
- 150 g butter at the rooms temperature
- plenty ground cinnamon
- 100 gr Philadelphia cheese
- 1,5 dl icing sugar
- 1 tsp vanilla
- 100 g butter room warm
- ev 2 tsp lemon juice .
Enjoy !
Postad den
Kul med ett alternativ till alla kanelbullar! Själv gjorde jag pistagebullar igår - det liksom blev så när det visade sig att kanelen till kanelbullarna var slut. Fick tänka om, men det blev superbra! :)