Powered by Jasper Roberts - Blog




Rysk honungstårta - Medovik

Print Friendly and PDF
Rysk honungstårta
M
in drömtårta. Till min egen födelsedag. Ett rysk besök i mitt kök. Medovik är en klassiskt traditionell rysk honungstårta. Saftig och läcker, en dessert som går tillbaka mer än 200 år. Legenden säger att den första honungstårtan skapades på 1820-talet av en personlig kock till Rysslands tsar Alexander I fru. 
Honung var en viktig ingrediens i ryska köket och ett naturligt sötningsmedel långt innan socker blev lättillgängligt. Medovik tårtan kräver sin tid och tålamod men jag lovar den är värd ansträngningen.

Har inga ryska rötter på något sätt så det är inte det som avgjorde valet av tårta till mitt  eget firandet. Föreställ er  åtta till nio lövtunna hemmagjorda kexbottnar fyllda med en krämig, lätt syrlig fyllning och frosting. Bottnar som smakar mest som smördoftande frostade hemmagjorda honungskex. Fyllningen är bara en aning söt och har ingen syrlighet i den efter att ha absorberats in i bottnarna. Visst låter det magiskt gott?

Då blir denna tårta mitt bidrag till "Jorden rund bak- resa på 365 dagar", så det tredje stoppet blir i Ryssland av alla ställen. 

Rysk honungstårta Medovik
Rysk honungstårta 2
Planera och börja baka tårtan minst en dag innan den ska ätas. Kexbottnarna kan göras långt i förväg, typ en vecka eller så, och förvaras i rumstemperatur. Tårtan kan monteras och täckas några dagar innan servering (men senast dagen innan), dekorera den dock precis innan servering eller några timmar innan. Det är trevligare med färska frukt och färsk vispad grädde på :)

RYSK HONUNGSTÅRTA - MEDOVIK
En sats ger en tårta i 9 lager, ca 20 cm, och 16 bitar
Tid: ca 2 timmar  +  minst ett dygn att safta sig med krämen på.
Svårighetsgrad: medel/ lätt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser kexbottnar:

  • 6 msk flytande honung
  • 1 1/4 dl strösocker som du kör i matberedare och maler fint
  • 3 msk smör
  • 3 stora ägg lätt vispade med en gaffel
  • 1 tsk bakpulver (av misstag istället för bikarbonat)
  • 7 1/2 dl vetemjöl

Ingredienser fyllning och frosting:

  • 115 g färskost Philadelphia
  • 4 dl creme fraiché
  • 1/2 burk (395 g) kondenserad mjölk
  • 3 dl vispad grädde
  • ev florsocker, själv hade jag i 3 msk
  • 1 msk gelatinpulver (blanda med 2 msk kallt vatten, låt dra ca 1 min och värm sen i mikro ca 5-10 sekunder)
  • ev frukt och/eller bär till dekorering

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175º C.
  2. Lägg strösocker, honung och smör i kastrull och smält ihop på medel/låg värme, vispa då och då tills sockret smält (5-7 minuter). Inte sätta dem på hög värme eller de kan bränna till botten.
  3. Så snart sockret har lösts upp, ta bort från värmen och medan det fortfarande är varmt, lägg i de vispade äggen i en långsam stadig ström medan du vispar kraftigt (vispa så att du inte slutar med en äggröra).
  4. Vispa i bakpulver tills det inte finns några klumpar.
  5. Blanda i 7 dl mjöl, ca 2 dl i taget, med en spatel tills degen når en konsistens av en lera och inte fastnar på händerna. Min deg behövde hela mjölet, även resterande ½ dl (mätt exakt, skrapa från toppen av koppen).
  6. Skär degen i 8-9 lika stora bitar och börja kavla bitarna direkt, en efter en (fungerar bäst när degen är fortfarande varmt)
  7. På ett väl mjölat bakbord, rulla varje bit ut i en tunn cirkel något större än storleken på din form som du använder till att skära ut bottnarna med. Strö toppen med lite mjöl för att degen inte ska fastna på kavel. Placera en talrik eller basen från en springform över den rullade degen och skär runt den med en pizzaskärare för att få en perfekt cirkel. Spara de rester och remsor som blir kvar.
  8. Överför degen till en plåt beklätt med bakplåtspapper och grädda två bottnar åt gången i ca i 4-5 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Överför bottnarna till en galler och låt svalna helt. Upprepa samma procedur med återstående degbitar.
  9. Slutligen baka resterna separerade och låt dem kalna helt. Dessa kommer finkrossas med brödkavel eller i matberedare och användas till att klä tårtan i.
  10. Förbered krämen genom att vispa den uppmjukade färskosten och kondenserad mjölken tills de är väl kombinerade.
  11. Tillsätt crème fraiche och vanilj samt smält gelatin och blanda väl.
  12. I en annan kyld skål, vispa grädden med florsocker.
  13. Vänd försiktigt vispgrädden i resten av glasyren.

Montering och dekorering:

  1. Damma av eventuellt överflöd av mjöl från bottnarna.
  2. Täck kanterna på serveringsfatet med aluminiumfolie.
  3. Placera en klick av glasyren i mitten av fatet, bara för att hålla tårtan på plats.
  4. Varva bottnarna med ca 1 ½ - 2 dl kräm och sprid den runt jämnt. Avsluta med kräm.
  5. Som du placerar bottnarna ovanpå varandra, kommer en del av krämen rinna ut på sidorna. Sprid ut jämnt över sidorna med en slickepott. 
  6. Med en sked ta krämen som har runnit ner i fatet och häll över toppen på tårtan och runt sidorna. Upprepa några gånger tills krämen går in i tårtan.
  7. Jag tryckte ihop tårtan i en tårtring och lätt den safta till sig över natten.
  8. Med en matsked och en bakpensel strö toppen och sidorna på tårtan med kaksmulor tills hela tårtan är kläd i smulor.
  9. Dekorera tårtan efter tycke med vitchoklad, vispgrädde och ev färska frukt eller bär. Tårtan håller sig saftig och god i minst en vecka om du förvarar den kallt.
Jag lovar er, denna tårta är värd varenda minut du spenderar i köket. Trots så många bottnar som man ska kavla och grädda går det förvånandsvärt fort och efter ca 40 minuter hade jag hunnit grädda alla bottnar. 
Den viktigaste delen att tänka på är att låta tårtan safta till sig med krämen på, ju länge desto bättre. Mitt råd är att inte stressa fram och har du bråttom och inte har tillräckligt med tid, välj en annan tårta att baka.
honungstårta
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Mirjam Therese

Postad den

Wow! Inte bara ett lockande recept utan också ett galet vackert inlägg! Det finns något i kombinationen av sättet du skriver och bilderna som får en att känna historiens vingslag!

Svar: Hej Mirjam. Var dina ord värmer. Tack snälla rara du. 🙏🏻😘 Trevlig helg och kram Simona
Simona Muntean

Erika

Postad den

Kan man skippa gelatinet i denna?

Svar: Hej Erika,Måste bara be om ursäkt att jag inte har svarat tidigare. har haft väldigt mycket runt omkring mig så det har varit "lite" galet. Om du ska hoppa över gelatinet tycker jag du måste ev halvera creme fraichen så krämen inte blir för vattning, för flyttande. Har inte testat utan faktiskt. Om du testar låt mig gärna veta hur det blev. Ha en fin måndag! Kram
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf