Powered by Jasper Roberts - Blog




Chokladbollens dag - ett grundrecept till olika havrebollar

Print Friendly and PDF
Chokladbollar
C
hokladbollens dag.
Klart att dessa små, enkla godingar skulle få en egen dag att firas på. Skulle inte vilja ha det på ett annat sätt. Det är det första ett barn lär sig att baka.  
Eller inte baka men göra. Alla kommer väl ihåg att som barn fick för mamma att slicka fingrar och skål och till och med äta av degen utan att mamma höjde på ögonbrynen. För engångskull var det ok och ingen vuxen hotade med att man skulle få sååååå ont i magen. Sen vilket barn skulle säga nej till  att kladda ner sig med den smöriga chokladdegen? 
 
Så klart att bollarna av havre och choklad skulle få en egen dag. Variationerna är oändligt många så vi hinner aldrig trötta på dessa bollar. 
Här har jag använt ett grundrecept och två olika smaksättningar i fyllningen. Vill man lägga ner mindre tid än vad jag gjorde kan man alltid blanda ihop degen med smaksättningen och rulla till bollar. Jag ville lyxa till det dagen till ära och bjuda mina kollegor på choklad havrebollar med en liten twist. Hoppas de kommer gilla dem bara.
Fler smarriga chokladbollsrecept har min bloggkollega Camilla samlat i ett härligt inlägg. Kanske hittar du din favorit just här
havrebollar med choklad
 

CHOKLADBOLLAR

En sats ger ca 25-30 bollar
Tid: ca 10 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser grunddeg:
  • 125 gr smör
  • 1 dl strösocker
  • 5,5 dl havregryn (kör ca 30 sekunder i matberedaren)
  • 1,5 msk kakao

Smaksättning:

  • 1-2 tsk essens av något slag, vaniljsocker eller matcha pulver t ex.
  • ev karamell- eller pastafärg för att förstärka färgen
  • strössel, pärlsocker, strösocker, kakao,finmalda nötter, riven kokos att rulla bollarna i.

Instruktioner:

  1. Vispa smör och socker vit och luftigt.
  2. Blanda havregryn i smörblandningen snabbt så att så mycket luft som möjligt är kvar i smöret.
  3. Ta ca 3/4 delar av degen och blanda i kakao i den.
  4. Den sista 1/4 delen smakar du av med essensen och eventuellt färgar med pastafärgen tills du får den till önskad färgnyans.
  5. Ta chokladdegen och dela den i ca 25 lika stora bitar och gör samma sak med den smaksatta och färgade degen. Platta ut i ena handen en chokladdegsbit, rulla en liten boll av den smaksatta degen och placera ev i mitten av den utplattade chokladdegen.
  6. Vik chokladdelen runt smaksatta bollen och rulla till en rund chokladboll.
  7. Rulla i strössel och ställ bollarna svalt/kallt för att stelna lite.

Jag finfördelade havregrynen för lenare konsistens men det behövs inte. Som alla chokladbollar är dem som godaste rumstempererade. Ta därför fram bollarna några minuter innan dessa ska ätas.
Hade pistage essens och längtade efter att testa och de gröna bollarna blev så mumsiga...Synd att jag inte hann finhacka pistagenötter att rulla dem i. Nästa gång.
Resten av smeten blev vanilj och choklad, en enkel härlig kombo som jag aldrig tröttnar på.
Chokladdegen kan smaksättas med kaffe eller något alkohol för en mer vuxen smak men jag tycker inte det behövs.  
choklad och havrebollar
chokladbollens dag
chokladboll
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Farah

Postad den

Du är sjukt duktig på din grej! Och du är riktigt grym på att ta bilder också, drömvärld i form av en blogg helt enkelt!

Svar: Tack snälla för din fina kommentar. Kram Simona 😘
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf