Powered by Jasper Roberts - Blog




Hemmagjord nötmassa att fylla favorit bullarna med

Print Friendly and PDF
hemmagjord mandelmassa, vanlötsmassa, jordnötter
D
et finns inga motargument till varför man inte skulle göra egen fyllning till bullarna. Klassisk mandel-, jordnöts- eller valnötsmassa. Alla gillar inte mandlar men säkert andra nötter. Med detta recept finns en smak för var och en.
För någon vecka sedan var jag på Bageri och Konditorimässan i Kista och hamnade så klart vid Sébastien Boudet monter där han stod och pratade bullar och fyllning samtidigt som han bakade för fulla muggar. Jag måste erkänna att jag lärde mig massor på den korta tiden jag var där. Stod som fastklistrad och lyssnade till varenda ord han sa och följde uppmärksamt varenda gest och rörelse. Vilken energi och passion han har...
Så fort jag kom hem från mässan startade jag mitt lilla projekt. Nu skulle det bli andra bullar eller annan fyllning rättare sagt.
Använd dina favorit nötter till massan och bullrecept hittar du flera olika här i bloggen, både med fördeg, snabbt bakade och långtidsjästa bullar. 
nötmassa att fylla bullar med

NÖTMASSA 

Tid: 15 minuter
Svårighetsgrad: superlätt
Betyg: SSSSS++++
 
Ingredienser:
  • 250 g nötter som blötläggs i 24 timmar
  • 1/4 citron blötlagd i en vecka (byt ut vattnet varje dag)
  • rörsocker samma mängd som nötterna
  • smör samma mängd som nötterna
  • ev 1 tsk vanilj
  • 1/2 tsk salt om inte smöret är saltat 
Instruktioner:
  1. I assistent, mixa nötter och socker till en fin massa.
  2. Tillsätt citronen och mixa väl.
  3. Tillsätt smör, vanilj och ev salt och mixa krämigt.
  4. Klart att använda som fyllning till bröd och bullar.
  5. Häll i glasburkar och förvara i kylskåp tills du ska använda den annars.

Gör du massan på hasselnötter och sen mixar i choklad på slutet får du godaste chokladkrämen, typ Nutella fast utan tillsatser eller palmolja. Gillar du inte citron kan byta ut mot annan citrusfrukt. Viktigt att blötlägga citrusfrukterna i kallt vatten i en vecka för att få bort den beska smaken. Citronen mixas med skal, aromen sitter där ju.
Här har jag fyllt en längd med valnötsmassa och den blev så saftig och god, den smälte i munnen. Till mina kollegor gjorde jag snurror. Snacka om att öka i popularitet 😜
mandelmassa, valnötsmassa
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Bland Kastruller och Vinglas

Postad den

Åååh, det vattnas i munnen på mig. Här blir det inte mycket kakbak, men gärna brödbak. Sebastien Boudets bok, har jag hemma och ett försök med att baka surdegsbröd har jag gjort. Han skrev att man skulle bli ett med degen...sen hade jag deg överallt...på mig, på hela bordet, på golvet....jag vill nog inte bli ett med en deg igen utan kör min matberedare glatt.

Kram Kajsa

Svar: Ha ha 🤣🤣🤣 samma här, har inga muskler så jag kan knåda degen blank. Kör själv matberedare. Men denna nötmassan är to die for faktiskt. Älskar Sébastiens passion för bröd men surdegsbröd har inte jag get mig in på ännu. Kram S
Simona Muntean

Clara

Postad den

Han är kung och säger så bra saker. Jag vill testa göra egen hasselnöts massa. Tror du det funkar? Vackra bilder BTW :)

Svar: Visst är Sebastién otroligt duktig och inspirerande? Du kan använda andra nötter i receptet. Hasselnöts låter himmelskt god😋. Berätta hur det går sen. Kram Simona
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf